
برج خنک کننده آب برای خنک سازی آبی که در سیستم یک ساختمان یا محیط صنعتی و… در جریان است کاربرد دارد که در انواع مدل های صنعتی و کوچک و در جنس های فایبرگلاس ، فلزی و… به صورت مکعبی و یا استوانه ایی و در حجم های ۱۰ تن تبرید تا حجم های بالاتر مثل 100 تن تبرید 200 تن تبرید و… تولید میشود . شرکت فیدارنیک به عنوان سازنده و تولید کننده برج خنک کننده های چیلر جذبی یا تراکمی فعالیت میکند که با قیمت های بسیار رقابتی و کیفیت بی نظیر در تولید این محصول ، خرید برج خنک کننده آبگردان را برای مشتریان محترم بسیار آسان کرده است .
همانطور که می دانید تجهیزات صنعتی در طی انجام عملیاتی گرم می شوند. دمای درصد پایینی از این دستگاه ها، توسط هوای محیط به اطراف منتقل می گردد. بنابراین برای دفع حرارت بخش اعظمی از سیستم ها و تجهیزات صنعتی، از آب گردشی استفاده می شود تا حرارت آنها را جذب کند. جهت کاهش دمای دستگاه های گرمازا، باید از سیستم خنک کننده مناسبی استفاده کرد؛ البته برای کاهش دمای محیط و سیالات (آب، روغن و …) نیز نیاز به سیستم سرمایشی است. اما چه دستگاهی برای تهویه مطبوع محیط، کاهش دمای آب و حرارت ناشی از دستگاه ها مناسب می باشد؟
برج خنک کننده آب ، بهترین سیستم جهت حرارت گیری انواع سیالات است. این دستگاه بر مبنای سیستم سرمایش تبخیری عمل می کند، البته نوع خانگی این محصول نیز قابل ساخت می باشد. اما برج کننده و چه ویژگی هایی دارد؟ عملکرد این دستگاه چگونه بوده و در ساخت آن از چه قطعاتی استفاده شده است؟ در ادامه به تمامی این سوالات پاسخ خواهیم داد.

برج خنک کننده اغلب در پالایشگاه ها، ذوب آهن، نیروگاه ها، صنایع مواد غذایی و سیستم های تهویه مطبوع کاربرد دارد که به طور خلاصه وظیفه خنک کردن آب گرم را در سیستم به کار رفته در صنایع را برعهده دارد. در صنایعی که مصرف آب در آنها بالاست به سیستمی نیاز است که بتواند اولا، مصرف آب را بهینه کند. دوما، از بالا رفتن دمای سیکل تعبیه شده پیشگیری کند. برج خنک کننده آب دقیقا همین کار را با بکارگیری فرآیند سرمایش تبخیری انجام میدهد و آب خنکی که در صنعت مورد نیاز است را تولید میکند. خنک کننده هایی که در قالب یک دستگاه تخصصی به کار گرفته میشوند در انواع مختلفی تولید میشوند که آنها را برای مصارف خانگی یا صنعتی مناسب میسازد. در ادامه این مطلب شما را با انواع برج خنک کننده، شیوهی کار آن و مزایا و معایبی که دارد آشنا میکنیم.
برج خنک کننده آب چیست؟
برج خنک کننده آب ، نوعی مبدل حرارتی بوده که حالت مخروطی شکل یا مکعبی دارد و وظیفه اصلی آن تامین آب سرد است. بواسطه آب سرد تولیدی توسط این دستگاه، حرارت اضافه تجهیزات جذب و به هوای بیرون منتقل می شود. این دستگاه با روش مکانیکی یا طبیعی، حرارت را از سیالات و محیط می گیرد. امروزه از برج خنک کن در صنایع گسترده از جمله پالایشگاه ها، صنایع پتروشیمی، نیروگاه ها، کارخانجات تزریق پلاستیک، صنایع فولاد و … استفاده می شود و البته در مجتمع های مسکونی، مراکز تجاری و ورزشی نیز به منظور دفع حرارت و خنک شدن محیط بکار می رود.

از دیگر کاربردهای این برج خنک کن ، می توان به قابلیت حذف حرارت انواع دیگ، چیلرها و کوره های القایی اشاره کرد. این سیستم در صنایع لبنیات، جهت سرد کردن شیر و یا محصولات لبنی نیز استفاده می شود. بطوری که آب خنک تولیدی توسط آن، بین جداره های مخازن پخت شیر، پروسس تانک و … به جریان درآمده و دمای مواد داخلی دستگاه را بصورت غیرمستقیم خنک می کند.
به طور کلی در مورد برج خنک کننده آب
- برج خنک کننده در سیستم تهویه مطبوع، به منظور از بین بردن حرارت ساختمان ها استفاده می شود و ظرفیت این برج ها، برحسب بار برودتی ساختمان متغیر است. در واقع بار سرمایشی این دستگاه، رابطه مستقیمی با مساحت ساختمان، رطوبت نسبی هوا و موقعیت جغرافیایی مکان دارد.
- ظرفیت این برج با تن تبرید (کیلووات) محاسبه می شود. در واقع عددی که در اسم گذاری این دستگاه در نظر گرفته شده، نشانگر میزان حرارتی است که این برج در واحد زمان از سیالات می گیرد.
- برج خنک کننده را می توان نوعی تبادل کننده انرژی مابین هوا و آب خطاب کرد؛ زیرا ارتباط بین آب و هوا عامل اصلی جابجایی انرژی حرارتی و خنک شدن دمای سیال است.
- همانطور که می دانید افزایش دمای ماشین آلات صنعتی، کارایی آنها را کاهش می دهد. به همین دلیل وجود یک برج خنک کننده، راندمان یک چرخه را ثابت نگه می دارد.
- این برج بیشترین راندمان را در بین سیستم های خنک کننده دارد؛ زیرا طراحی دقیق و مهندسی شده داشته و هوا را به سرعت و در بیشترین حد ممکن از سطوح داخلی خنک کننده عبور می دهد. سطوح خنک کننده کاربردی، بیشترین سطح تماس بین آب و هوا را ایجاد می کنند. جنس این سطوح از پلی استر یا pvc است، به همین دلیل مقاومت بسیار بالایی در برابر رطوبت و حرارت دارند.
برج خنک کننده آب چگونه کار میکند؟
برج های خنک کننده آب در انواع مختلفی طراحی و تولید میشوند که باعث میشود بتوان از آنها برای کاربری های مختلف استفاده کرد. اگر قصد خرید برج خنک کننده صنعتی دارید، شاید کمی مطالعه در مورد نحوه کار این سیستم هم خالی از لطف نباشد. کار اصلی برج های خنک کننده در اصل کاهش دمای آب گرم است که با بکارگیری این دستگاه این امکان فراهم شده است که مصرف آب را پایین آورده و آب مصرف شده را نیز به چرخه برگرداند.

نحوه کار برج خنک کننده چیلر بر اساس نوع تماس آب و هوا که مستقیم باشد یا نه تعیین میشود که حرارت گرفته شده از آب را در محیط پخش میکند. تبادل حرارتی که با تماس مستقیم یا غیرمستقیم آب گرم و هوای داخل دستگاه صورت میگیرد، باعث می شود که درجه گرمای آب کاهش پیدا کند و به چرخه استفاده برمیگردد. از این برج های خنک کننده در چیلرهای جذبی و تراکمی نیز استفاده می شود. این فرآیند کمک می کند تا چیلر در ساعات اوج مصرف همچنان بازدهی مطلوبی داشته باشد و با استفاده از ذخیره آب خنکی که از شب قبل دارد هوای خنک تولید کند.
شیوه عملکرد برج های خنک کننده اینگونه است که ابتدا پمپ، آب داخلی دستگاه های صنعتی، کندانسور یا چیلر جذبی و تراکنی که طی مراحلی گرم شده را مکیده و به داخل برج وارد می کند (اتصال برج به این دستگاه ها، باید از قبل توسط لوله های مخصوص صورت گیرد). بدین ترتیب آب داغ از طریق لوله ها، به سیستم لوله ای که در بخش بالای برج قرار دارد پمپاژ می شود. در سیستم لوله ای نازل هایی وجود دارد که آب را با فشار به سمت پایین هدایت می کند تا بر روی سطوح خنک کننده (پکینگ) پاشیده شود. بدین ترتیب سرعت آب در پکینگ کاهش یافته و بر اثر نیروی گرانش، آب به تدریج به طرف تحتانی دستگاه جریان می یابد.
در این مرحله، هوا توسط یک یا چندین فن که در بالای برج قرار دارد، به سمت بالا (خلاف جهت حرکت آب) کشیده می شود و بر روی سطوح خنک کننده با آب گرم در تماس قرار می گیرد (فن با نیروی تامین شده توسط الکتروموتور به حرکت در می آید). بر اثر تماس مستقیم آب داغ با هوا، تبخیر سطحی صورت می گیرد و دمای آب داغ کاهش یافته و سرد می شود. در این مرحله آب سرد در تشت کف برج جمع شده و از طریق لوله کشی می توان از آن، بمنظور خنک سازی سیستم هایی که بر اثر کار زیاد گرم شده اند استفاده کرد ( آب سرد به مدار دستگاه های صنعتی یا مخازن ارسال می شود).
البته در سیستم های تهویه مطبوع، می توان از آب سرد تولیدی توسط برج خنک کننده آب ، خنکی مورد نیاز محیط را تامین کرد. در این مرحله آب سرد در مجاورت این سیستم های گرمازا قرار می گیرد و گرمای اضافه آنها را جذب می کند، سپس مجدداً گرم می شود. بنابراین دوباره به داخل برج خنک کننده پمپاژ شده و این چرخه بصورت پی در پی تکرار می گردد.
توجه کنید که برج های خنک کننده مدار باز و مدار بسته، هر دو عملکرد مشابهی دارند و تنها تفاوت آنها در این است که در نوع مدار باز، آب مستقیماً با هوا در ارتباط قرار می گیرد. اما در نوع مدار بسته، تماس آب و هوا غیرمستقیم است.

نکات مهم در خرید برج خنک کننده آب
قیمت برج خنک کننده یکی از فاکتورهایی است که ممکن است اولویت بالاتری برای برخی ها در خرید داشته باشد. اما موارد دیگری هم هست که باید به توجه کنید تا انتخاب کاربردی داشته باشید. یکی از موارد مهمی که می تواند خرید شما را مفیدتر واقع کند، توجه به ظرفیت برجی است که برای پروژهی خود نیاز دارید. علی الخصوص در سیستم های تهویه مطبوع که در ساختمان های تجاری و اداری به کار گرفته میشود. برخی مواقع دیده شده که کارفرماها برای کاهش هزینه این مورد را در نظر نمیگیرند و در نهایت کارآیی لازم را نیز از برج خنک کننده آب دریافت نمیکنند. محاسبه دقیق ظرفیت برج خنک کن اهمیت بسزایی دارد که قبل از خرید توسط مهندسان شرکت فیدارنیک باید انجام شود. دبی آب در گردش، منطقه جغرافیایی که دستگاه در آنجا نصب میشود و اختلاف دمای مورد نیاز سیستم خنک کننده از جمله موارد مهمی هستند که در تعیین و محاسبه ظرفیت برج های خنک کننده باید با آن آشنایی داشت.
از آنجایی که برج خنک کننده، جزو تجهیزات صنعتی متنوع بوده و در مدل ها و ظرفیت های مختلفی تولید می شود، بیشتر مشتریان در انتخاب آن تردید دارند و نمی دانند چه دستگاهی برای آنها مناسب بوده و کار آنها را به خوبی راه خواهد انداخت. به همین دلیل لازم دانستم در این قسمت، به مواردی اشاره کنم تا انتخاب برای کاربر راحت شود.
در حالت کلی در انتخاب برج خنک کننده باید به 4 عامل اصلی توجه کرد که اولین مورد، مقدار آبی است که به منظور کاهش دما، به داخل برج وارد می شود که دبی آب مورد نظر می باشد. دومین عامل که هنگام خرید برج خنک کننده باید مورد توجه قرار گیرد، دمای مرطوب هوای پیرامون دستگاه بوده که قرار است وارد برج شود. سومین عامل، دمای سیالیست که وارد برج می شود. اما چهارمین عامل چیست؟ چهارمین عامل در انتخاب برج خنک کننده، دمای آب خروجی از دستگاه است.
در خرید این دستگاه، توجه به چهار عامل فوق کافی نیست. بلکه ظرفیت برج خنک کننده چیلر را باید متناسب با نیاز خود در نظر گرفت و نیز کاربر در ابتدا می بایست تعیین کند که به برج خنک کننده مدار باز نیاز دارد یا مدار بسته که در داخل متن، در مورد این دو نوع دستگاه توضیح دادیم. قبل از خرید، حتماً قطعات برج را بررسی کنید و از ایمن و استاندارد بودن آنها مطمئن شوید تا کارایی لازم را داشته و دمای آب را به راحتی کاهش دهد.
توجه کنید که هنگام خرید این دستگاه، لوازم یدکی در اختیارتان قرار می گیرد که این لوازم شامل: ست کامل نازل، فن، پکینگ، لوور و قطره گیر است. بنابراین زمانی که قطعات اولیه که روی دستگاه مونتاژ شده اند خراب شدند، می توانید از این قطعات یدکی استفاده کنید.

عوامل موثر در انتخاب ظرفیت برج خنک کننده
- دِبی یا جریان آب در حال گردش
- باز و یا بسته بودن مدار برج خنک کننده
- حجم دمای آبی ورودی به دستگاه
- میزان خشک بودن دمای مکان مد نظر برای نصب برج خنک کننده
- توجه به نوع سیال که نیاز به خنک کاری دارد (آب، روغن، اسید و …)
- مقدار کاهش دمای مورد نظر سیال (دمای خروجی لازمه)
- شکل ظاهری برج (مکعبی یا مخروطی)
مزایای برج خنک کننده
- تعمیر و نگهداری آسان و بسیار ساده
- مصرف بهینه انرژی و مصرف بهینه آب (به دلیل مجهز بودن به لوور و قطره گیر)
- دارای نازل های تحت فشار
- برخورداری از سطح امنیت بالا
- قابلیت استفاده از یک یا چند فن (برای انتقال هوا به درون و یا بیرون برج)
- دارای خاصیتی ضد زنگ، ضد حرارت و ضد رطوبت
قیمت برج خنک کننده
قیمت برج خنک کننده، اصلی ترین پارامتر در انتخاب آن بوده و گاهی اوقات، نشان دهنده کیفیت دستگاه است. البته همیشه نباید کیفیت دستگاه را با ارزان یا گران بودن آن سنجید، بلکه نوع قطعات کاربردی و استاندارد بودن، اصلی ترین عواملی هستند که در طول عمر بالای دستگاه و عملکرد موثر آن تاثیرگذارند.

قیمت برج خنک کننده رابطه مستقیمی به جنس بدنه، فن، نازل و پکینگ دارد و ظرفیت و تناژ تبرید، مدار باز یا مدار بسته بودن دستگاه، برند و شرکت سازنده آن و نرخ ارز نیز در تعیین قیمت بی تاثیر نیست. البته شکل ظاهری برج خنک کننده نیز در این امر دخیل است، مثلاً نوع مکعبی گران قیمت تر از نوع مخروطی می باشد. به همین دلیل بطور قطعی نمی توان گفت: این دستگاه چه قیمتی دارد. به همین دلیل پیشنهاد می کنم برای استعلام قیمت، با واحد فروش شرکت فیدارنیک تماس حاصل فرمایید.
انواع برج خنک کننده آب براساس ابعاد
برج های خنک کننده در انواع مختلفی تولید شده که در حالت کلی به دو دسته برج خنک کننده خانگی و برج خنک کننده صنعتی تقسیم میشود.
برج خنک کننده کوچک
از این دستگاه ها اغلب برای مصارف کوچکتر خانگی و تجاری استفاده میشود. معمولا برج های مسکونی و تجاری به ظرفیت برودتی کمتری نیاز دارند، از این رو سیستم خنک کننده ای که برایشان نصب میشود ظرفیت پایین تری خواهد داشت. برج های خنک کننده خانگی نیز از این ویژگی برخورداند. این برج ها به طور معمول از متریال سبک تری هم نیاز دارند. جنس کاربردی برای تولید این نوع کوچک، فایبرگلاس است؛ در برخی موارد هم برخی شرکت ها از ورق گالوانیزه برای ساخت برج خنک کننده کوچک استفاده می کنند که قیمت تمام شده کمتری هم به نسبت خنک کننده های صنعتی دارد. برج های خنک کننده کوچک در سایز و ابعاد کوچکتری تولید می شوند که فضای کمی را در ساختمان اشغال کنند. هرچند که اغلب این مدلها را بالای پشت بام یا فضای بخصوصی در ساختمان جای میدهند. عمدهترین کاربرد برج خنک کننده کوچک در چیلرهای آب خنک است که در بیمارستان ها، ادارات بزرگ و برج های تجاری و اداری استفاده میشود.

انواع برج های خنک کننده کوچک
- برج خنک کن دمشی: به این نوع برج های خنک کننده در انگلیسی Forced Draft میگویند. این دستگاه جنسی بر پایه فلز دارند و در قسمت پایین برج قرار می گیرند.
- برج های خنک کننده مکشی: این برج ها بر اساس نوع فنی که رویشان کارگذاشته میشود نامگذاری شدهاند. این نوع معمولا در بالای برج نصب میشوند و شیوه کارشان جریان القایی است.
این دو نوع مبدل حرارتی که نام برده شد خود در دو شکل ظاهری متفاوتی تولید می شوند. برخی از این برج های سرمایشی به شکل دایره بوده و برخی دیگر به شکل مکعبی تولید میشوند. هر کدام از برج خنک کننده های مکعبی و دایره ای مزیت ها و معایبی دارند که آنها کارآمدتر کرده است.
برج خنک کننده صنعتی

از انواع برج های خنک کننده می توان به انواع صنعتی آن اشاره کرد. نکته ای که باید در مورد نحوه کار کردن برج های خنک کننده صنعتی اشاره کنیم این است که این نوع دستگاه ها با انواع کوچک آن عملکرد یکسانی دارند.
اگر جایی شنیدید که برج های خنک کننده صنعتی مبنای عملکرد متفاوتی دارند، واقعیت نیست. عمده ترین تفاوتی که بین تاورهای کوچک و صنعتی وجود دارد، ابعاد، وزن و ظرفیت آنهاست که در انواع کبرج خنک کننده صنعتی محدودیتی برای استفاده وجود ندارد. از سوی دیگر این دستگاه ها قابلی سفارشی سازی یا تولید سفارشی هم دارند که آنها در حوزه های صنعتی گسترده کارآمدتر کرده است. عملکرد تاورهای صنعتی به منظور تعدیل دمای منبع های حرارتی است که در صنایع مورد استفاده قرار میگیرد. ماشین آلات سنگین خط تولیدها، بویلرها، دستگاه تزریق، کوره القایی از جمله مواردی هستند که برج خنک کننده به تعدیل دمایی آنها کمک میکند.

پیشنهاد بازدید از این صفحه : دیگ بخار
بررسی این دستگاه ها از نظر سیکل کارکرد
همانطور که اشاره کردیم برج خنک کننده انواع مختلفی دارد که در این بخش سه مدل مختلف از نظر کارکردی را نیز مورد بررسی قرار دادهایم.
برج های خنک کننده مدار باز
برج خنک کننده مدار باز به منظور سرماسازی سیالی بهره گرفته میشود. در این نوع از برج ها که مدار باز هستند، خود دستگاه به طور مستقیم با بیرون تبادل دما انجام میدهد. روش کار این برج خنک کن ساده است. آبی که از کندانسور خارج میشود به طور مستقیم با هوای بیرون در تماس است و بعد از رسیدن به دمای مدنظر مجددا به داخل کندانسور برمیگردد.

در این دسته یعنی نوع مدار باز ، سیال و آب ورودی به برج مستقیماً با هوا در ارتباط قرار گرفته و دمای سیال با تبادل مستقیم دما به هوا منتقل می گردد؛ این امر سبب خنک سازی می شود. طی این چرخه، میزان معینی آب تبخیر و جهت جبران آب از دست رفته، مقدار دیگری آب وارد سیستم می گردد. در حالت کلی در این نوع برج های خنک کننده مدارباز ، آب گرم با یک سیکل باز خنک شده و توسط نازل های کاربردی، روی پکینگ ها پاشیده می شود. برج خنک کننده مدار باز از لحاظ شکل ظاهری به دو دسته مخروطی و مکعبی تقسیم شده که نوع مکعبی، به سیستم هوادهی مکش القایی و سیستم پاشش آب ثابت مجهز شده است. نوع مخروطی این دستگاه را به سیستم هوادهی مکش القایی و سیستم پاشش آب چرخشی تجهیز نموده ایم. شایان ذکر است که قیمت برج خنک کننده مخروطی ارزان تر از نوع مکعبی می باشد. اما از لحاظ کارایی، نوع مکعبی به نوع مخروطی ارجحیت دارد.
برج خنک کننده مدار بسته
یکی دیگر از مدل هایی که در بازار وجود دارد، برج خنک کننده مدار بسته است. تبادل دمایی در این دستگاه ها از طریق لوله ها انجام میشود که با دمای بیرون هیچ ارتباطی ندارند.

برج خنک کننده مداربسته کاملاً برعکس نوع مدار باز می باشد؛ یعنی سیال یا آبی که در حال گردش است، مستقیماً با هوا در تماس قرار نمی گیرد. بدین ترتیب سیال از طریق کویل های مسی، به داخل سیستم وارد شده و این امر باعث ثابت ماندن دائمی سیال می گردد؛ بدین ترتیب حجم سیال از طریق تبخیر و سایر اشکال کم نمی شود.
در این برج ها هیچ گونه جرمی مابین هوا و سیال فرآیندی منتقل نمی گردد، همچنین هیچ آبی جهت خنک سازی کویل ها مصرف نمی شود.
نوعی دیگر از این دستگاه وجود دارد که ترکیبی از برج خنک کننده مدار باز و برج خنک کننده مدار بسته بوده و از ویژگی های هر دو دستگاه برخوردار است.
پیشنهاد بازدید از این صفحه : منبع کویل دار
انواع برج های خنک کننده از نظر کارکرد
برج های خنک کننده به لحاظ مسیر جریان و هوا نیز در دسته بندی های مختلفی قرار میگیرند که در مسیر انتقال حرارت و شیوهی ساخت آنها نیز اثر گذار است. در ادامه این بخش با ما همراه باشید تا انواع این مدل ها را بررسی کنیم.
برج خنک کننده آبگردان
اولین نوع از انواع برج های خنک کننده صنعتی که میخواهیم بررسی کنیم؛ برج خنک کننده آبگردان یا جریان مخالف است که روش کار منحصر بفردی هم دارد. نحوه کار این دستگاه ها به این صورت است که آب گرم را از کندانسور گرفته و به برج سرمایشی انتقال میدهد. وقتی که آب کندانسور منتقل شد، آب پاش ها وارد عمل شده و آن را روی پکینگ اسپری می کنند. در همین حین فن برج شروع به مکش هوای کرده و آن را به سمت بالا، دقیقا در جهت خلاف آب ریزی هدایت میکند. به همین منوال که گفته شد تبادل دمایی مورد نیاز بین آب و هوا صورت میگیرد و در ادامه پکینگ وارد عمل شده و آب را به کندانسور برمیگرداند.

یک ویژگی خاص مدل برج خنک کن آبگردان این است که بین آب پاش ها و پکینگ قطره گیر نصب شده تا جلوی هدر رفتن آب را بگیرد. جالب است بدانید که برج خنک کننده آبگردان خود در سه مدل مختلف تولید میشود که هر کدام از آنها به روش خاصی کار میکنند. ما برای تکمیل بودن اطلاعات شما هر سه مورد را در زیر توضیح دادهایم.
برج خنک کن آبگردانی با جریان طبیعی
اولین مدلی که قصد شرح آن را داریم خنک کننده آبگردانی است که با جریان طبیعی کار میکند. در اصل میتوان این مدل را با عدم تعبیه فن طراحی و تولید کرد؛ زیرا از جریان طبیعی هوا برای خنک کردن آب گرم استفاده میکند. در این دستگاه ها اختلاف فشار هوا کار اصلی را انجام میدهد. اگر برای صنایع بزرگ در جستجوی یک برج خنک کننده مناسب هستید، این مدل میتواند برای شما گزینه به صرفه ای باشد. عمده ترین کاربرد مدل جریان مخالف در نیروگاه ها و کارخانجاتی است که گردش آب بالایی دارند. همچنین، اگر برج خنک کنندهی سیکل ترکیبی را برای خرید مدنظر دارید این مدل را انتخاب کنید.
برج خنک کننده آبگردانی با جریان مکانیکی
این دستگاه ها به همان شکلی که پیش تر توضیح دادهایم ساخته میشوند. در مدل برج خنک کن جریان مکانیکی از یک فن در قسمت بالای برج بهره گرفته شده است که هوای عبوری را به جریان میاندازد. برای درک راحت تر عملکرد این دستگاه ها، مخزن آب برج را در نظر بگیرید. فنی که در بالای برج قرار گرفته هوا را به بیرون هدایت میکند. هوای ورودی از جانبین دستگاه از طریق دریچه های مخصوص انجام میشود و آب گرم ورودی نیز از بالا به کمک آب پاش ها روی پکینگ میریزد. بدین ترتیب تبادل دمایی مورد نیاز انجام میشود.
برج خنک کن آبگردانی با جریان اجباری
اینها همان دستگاه هایی هستند که در طراحی و ساخت آنها از فن سانتریفیوژی بهره گرفته شده است. این فن های دمنده در قسمت پایین برج قرار میگیرند و هوای بیرون را به داخل کشیده و در خلاف جهت آب ورودی بالا میکشند. همه این دستگاه ها در نهایت عملکرد یکسانی دارند و با یک هدف مشترک طراحی شدهاند.
برج خنک کننده جریان متقاطع
بعد از همه این توضیحات شاید جالب باشد بدانید که روش کار برج خنک کننده آب جریان متقاطع به چه صورت است. در برخی صنایع از این دستگاه ها استقبال بیشتری میشود. البته بسته به نیاز پروژه های مختلف هرکدام از این مدلها کاربردی هستند. در این دستگاه ها برای اینکه آب کندانسور را به تشتک انتقال دهند، از یک پمپ کمک گرفتهاند.
روش کار برج خنک کن آب جریان متقاطع به این صورت است که پمپ تعبیه شده آب کندانسور را به تشتک های بالایی منتقل می کند. یک سری سوراخ روی تشتک تعبیه شده است که آب را به صورت قطرات باران روی پکینگ میریزد. در همان حینی که قطره های آب روی پکینگ میریزد، فن تعبیه شده هوای بیرون را به داخل دمپرها میکشد و از بین پکینگ ها عبور میدهد. این چرخه تکرار میشود و با تکرار آن دمای آب گرم کندانسور کاهش پیدا می کند.

برج خنک کننده هیبریدی یا ترکیبی
همانطور که میدانید واژهی هیبرید به معنی ترکیبی است. اکنون که با معنی این کلمه آشنا شدید، به نظر درک کردن نحوه کار این برج خنک کننده نیز سخت نباشد. این دستگاه ها به صورت ترکیبی با دو یا چند روش مختلف کار خود را انجام میدهند. این شیوه طراحی در واقع به منظور افزایش راندمان و کارکرد برج خنک کننده هیبریدی انجام شده که کارساز هم بوده است. برج خنک کن هیبریدی از روش سیکل کارکرد باز و بسته استفاده میکند. در این دستگاه ها آب گرم از بالای دستگاه به کمک جریان هوا روی پکینگ ها میپاشد و تا قبل از اسپری شدن کمی از گرمای خود را از دست میدهد. مرحله بعدی خنک سازی نیز در قسمت پایین دستگاه انجام می شود که روند کار تسریع میکند و نتیجه قابل قبولی را ارائه میکند.
جنس بدنه برج های خنک کننده از چیست؟
حالا که در مورد انواع برج خنک کننده صنعتی و کوچک صحبت کردیم، بد نیست به متریالی که برای تولید و ساخت این برج ها به کار میرود هم نگاهی داشته باشیم. تمامی مدل هایی که به شرح آن پرداخته شد را می توان از جنس های مختلفی مانند گالوانیزه یا فایبرگلاس ساخت. از متریال ورق های گالوانیزه اغلب برای تولید مدلهای بارانی یا جریان متقاطع استفاده می کنند. انتخاب این متریال و جنس به این دلیل است که این ورق ها در برابر آب و نور خورشید مقاوت خیلی خوبی دارند و از سوی مشتریان این دستگاه ها نیز مورد استقبال قرار گرفتهاند.
اگر بخواهیم متریال برج ها را مقایسه کنیم، یکی از دیگری بهتر و مقاوم تر است. اما به هر حال جنس بدنه هر برج روی قیمت نهایی آن هم تاثیر دارد از این رو نمیتوان بی اهمیت از کنار آن گذشت. فایبرگلاس نیز یکی از آن جنس های مقاوم است که قیمت بالاتری هم دارد. چراکه این متریال در برابر نور خورشید، آب و فرابنفش مقاومت خوبی بنا به سابقه از خود نشان داده است. شاید نامی که برای این جنس در بازار به گوشتان بخورد برج خنک کننده پرتوی نیز باشد که به دلیل مقاومت خوبی که در برابر پرتورهای فرابنفش دارد، نامگذاری شده است.

در نهایت میرسیم به جنس برج خنک کن چوبی و بتنی که بیشتر در نیروگاه های بزرگ دیده میشود و برای کارخانجات یا ساختمان ها چندان مرسوم نیست. به جرات میتوانیم بگوییم که نوع چوبی امروزه مورد استفاده و استقبال قرار نمیگیرند که دلیل آن ناگفته مشخص است.
قطعات برج خنک کننده + فروش
هر برج خنک کننده ای در هر سایز و ابعادی که باشد یک سری اجزای ثابت دارد که فقط برای مناسب سازی آن برای فضاهای گوناگون قدرت قطعات باهم متفاوت است. در ادامه توضیح مختصری از اجزای تشکیل دهنده انواع برج های خنک کننده و وظیفه ای در دستگاه برعهده دارند، آوردهایم.
بدنه و استراکچر کلی برج خنک کننده
بدنه اصلی ترین بخش برج خنک کننده خانگی و صنعتی بوده که ساختاری یکپارچه داشته و سطوح خنک کننده را فرا می گیرد، به همین دلیل هوا به راحتی روی سطوح به جریان در می آید. قطعات با پیچ و مهره ضد زنگ، به بدنه وصل شده اند و جنس بدنه از فایبر گلاس است. فایبرگلاس در برابر حرارت و رطوبت مقاومت بالایی دارد. مخروطی شکل بودن بدنه، سطح اصطکاک جریان هوا را کاهش داده و به جریان هوا کمک می کند .
مطلب پیشنهادی به شما : دیگ روغن داغ
در این دستگاه از استراکچری فلزی استفاده شده که شکل هندسی (مکعب یا مخروطی) دارد. هندسی بودن این قطعه، راندمان خنک سازی را افزایش می دهد. در واقع استراکچر اجزای اصلی برج خنک کننده از جمله: تشت، بدنه، الکتروموتور و … را پوشش داده است.
الکتروموتور در برج خنک کننده
برج خنک کننده دارای الکتروموتوری است که وظیفه تامین نیرو، جهت به حرکت درآوردن فن را بر عهده داشته و با انرژی الکتریکی برق تغذیه می شود. الکتروموتور کاربردی از نوع فلنج دار بوده و با عایق حرارتی ضد آب و مناسبی پوشش داده شده است.
گیربکس دستگاه برج خنک کن
از گیربکس جهت افزایش سرعت دوران شفت و کاهش سرعت دور الکتروموتور استفاده می شود. کاهش سرعت دور الکتروموتور اهمیت بالایی دارد؛ چون سبب می شود انرژی بصورت مطلوب به فن منتقل گردد. گیربکس کاربردی در این برج، به چرخ دنده های کوچک و بزرگی مجهز شده که نقش آنها کاهش دور تسمه ای برج است.
فن در برج خنک کننده
از دیگر قطعات این برج، فن است که حالت پروانه ای داشته و قدرت خود را از الکتروموتور می گیرد. فن کاربردی مسئول انتقال مقدار زیادی هوا به داخل برج بوده و این فن، حداقل میزان تولید صدا را داشته و حرکاتی نرم و آرام دارد. جنس این فن را می توان از استیل، پلاستیک، فایبرگلاس، آلومینیوم و پلی آمید انتخاب کرد.

در هر دستگاهی که وظیفه خنک کنندگی آب گرم را بر عهده دارد، یک فن تعبیه شده است. مکانیزم عملکرد این فن به این صورت است که هوای داخل برج را به بیرون جابجا میکند. در برج های مختلف ممکن است جای فن تفاوت داشته باشد که علت آن نوع فنی است که استفاده شده. در ححالت کلی دو نوع فن مکنده و فن دمنده وجود دارد که انواع فن مکنده را در بالای برج قرار می دهند. در مقابل اگر از فن دمنده استفاده شده باشد در قسمت جلوی برج قرار میگیرد.
پکینگ در برج خنک کننده
یک قطعه دیگر که نقش اساسی در عملکرد صحیح برج خنک کننده دارد، پکینگ است. وظیفه پکینگ این است که تماس آب و هوا را در سطح بالایی نگه میدارد تا فرآیند تبخیر نیز افزایش پیدا کند. اگر بخواهیم به زبان ساده تر بگوییم، پکینگ یک نوع تله است که آب هایی که توسط نازل روی آن پاشیده شده را داخل خود به دام میاندازد و از این طریق مدت زمان بیشتری برای تبخیر آب ایجاد میکند.

این برج دارای سطوح خنک کننده از جنس pvc است که ضخامت مناسبی داشته و از نوع شفاف می باشد. البته جنس آن را می توان از نوع سرامیک، پلی پروپیلن و پلی اتیلن نیز انتخاب کرد. این سطوح سبب ایجاد بیشترین سطح تماس بین آب و هوا شده و آب ورودی به دستگاه را در سطح گسترده ای پخش می کنند، همچنین انتقال دما را بهبود می بخشند.
نازل های برج
یکی دیگر از اجزای برج های خنک کننده نازل های آب پاشی است که در کلکتور آب ورودی تعبیه شده است. کار این نازل های آب پاش توزیع آب گرم ورودی روی پکینگها است. آب خارج شده از نازل ها اتمیزه شده است که با هدف پخش بهتر روی پکینک انجام میشود و از طرفی هم باعث می شود که دمای تبخیر آب کاهش یابد. آب پخش کن این دستگاه، در بالای لوله آب ورودی و مرکز قرار گرفته و جنس آن از آلومینیوم است. آب پخش کن، توسط لوله های pvc فشار قوی و روزنه های تعبیه شده در لوله ها، آب را به سطوح خنک کننده می پاشد. نیروی عکس العمل ناشی از خروج آب از لوله ها، سبب ایجاد چرخش در آب پخش کن می شود.
پمپ در برج خنک کننده
پمپ از دیگر اجزای برج خنک کننده فایبرگلاس است که توسط آن، آب گرم که بین جداره های دستگاه ها و مخازن جریان دارد را مکیده شده و به داخل برج منتقل می کند تا طی فرآیندی خنک شود. شایان ذکر است که برج خنک کننده را توسط اتصالات به دستگاه های صنعتی و مخازن وصل می کنند.

فلنج ورودی و خروجی پورت آب
از طریق این قطعه، آب ورودی و خروجی از دستگاه خارج و یا به داخل آن وارد می شود. معمولاً فلنج دوبل، مخصوص اتصال لوله ورودی و خروجی است. انواع پورت های آب شامل پورت آب جبرانی، تخلیه، سرریز، ورودی آب داغ و خروجی آب سرد که هر کدام به منظور خاصی داخل برج خنک کننده طراحی و تعبیه شدهاند. برای اینکه حوصلهتان سر نرود انواع پورت های آب کولینگ تاور را در همین بخش برایتان شرح داده ایم. دو تا از مهمترین پورت ها، ورودی آب داغ و خروجی آب سرد است که هر برجی به آن تجهیز شده است. وظیفه این دو پورت مشخصا برای خارج و وارد شدن آب به داخل سیکل است که در سیتم های تهویه مطبوع مانند چیلرها از طریق کندانسور انجام میشود.
از این صفحه هم بازدید کنید : سختی گیر آب
پورت دیگری که در برج های خنک کننده آب گرم تعبیه میشود؛ پورت آب جبرانی است مانند کولر آبی ها با یک شناور آب جبرانی را تغذیه می کند. عملکرد شناورها را همگی میدانیم با بالا و پایین شدن سطح آب حرکت می کنند که در این سیستم با تبخیر و تخلیه آب شناور نیز بالا و پایین میشود. اگر خیلی دقیقتر بخواهیم موقعیت شناور داخل تشتک و نحوه کار آن را توضیح دهیم، به این صورت است که وقتی سطح آب پایین باشد شناور نیز پایین آمده و اجازه میدهد آب بیشتری وارد برج خنک کننده شود. هنگامی آب داخل تشتک زیاد می شود، سطح شناور نیز بالاتر رفته و مانع ورود آب به داخل تشتک می گردد. شناوری که در این قسمت قرار گرفته در اصل به حفظ میزان بهینه آب کمک میکند که در سیستم برج های خنک کننده اهمیت زیادی دارد.
در نهایت میرسیم به پورت تخلیه و سر ریز که برای مواقع خاصی طراحی شدهاند. پورت سر ریز برای زمانی است که شناور ذکر شده عملکرد صحیح خود را از دست داده باشد. از آنجایی که کارکرد کولینگ تاورها دقیق است؛ این پورت به منظور تخلیه آب اضافی درون تشتک تعبیه شده و با خالی کردن آب اضافه اجازه نمیدهد که سر ریز آب روی پکینگ کار سیستم را مختل کند. پورت تخلیه هم که از نامش پیداست. هدف درگاه تخلیه این است که آب های آلوده حاصل از تماس هوا و آب را تخلیه نماید.

نصب و راه اندازی برج خنک کننده
رعایت اصول استاندارد در نصب و راه اندازی برج خنک کننده اهمیت بالایی دارد. باید اقداماتی نظیر جانمایی دستگاه، اتصالات، آماده سازی قطعات، استارت ابتدایی و بررسی دستگاه و راه اندازی نهایی آن به نحو احسنت اجرا گردد. محل نصب این برج را باید طوری انتخاب کرد که امکان تامین هوای تازه وجود داشته باشد. همچنین در پیرامون دستگاه باید فضای خالی مناسبی در نظر گرفت تا زمانی که نیاز به تعمیر و سرویس دهی است، تعمیرکار با کمبود فضا مواجه نگردد.
بهتر است نصب این دستگاه را به تکنسین ماهر و کاربلد بسپارید تا مکان نصب آن را درست انتخاب کند و نیز برحسب ابعاد و وزن سازه، فوندانسیون مناسبی برای آن در نظر بگیرد. مونتاژ ظرفیت بالای این دستگاه، معمولاً در محل کارخانه صورت می گیرد. اما ظرفیت پایین را بعد از ارسال دستگاه به مکان، باید مونتاژ کرد. البته قابلیت مونتاژ ترکیبی برج خنک کننده نیز وجود دارد، بگونه ای که بخشی از آن در کارخانه مونتاژ شده و بخش دیگر را در محل نصب کنار هم می چینند.
اهمیت محل نصب برج خنک کننده
در انتخاب محل قرارگیری برج خنک کننده صنعتی باید دقت کرد و محل نصب آن باید طوری باشد که فن های کاربردی به راحتی بتوانند، حجم هوای زیادی را برای خنک سازی سیال در حال گردش، به درون دستگاه منتقل کنند. اگر نیاز به بیش از یک برج خنک کننده دارید، محل نصب را طوری انتخاب کنید که دستگاه ها از یکدیگر فاصله مناسبی داشته باشند و مانعی برای ورود هوای آزاد به دستگاه ها وجود نداشته باشد.
عدم رعایت فاصله کافی بین برج های خنک کننده و نزدیکی بیش از حد آنها به یکدیگر، سبب می شود میزان دمای هوای مرطوب پیرامون دستگاه ها افزایش یابد که نتیجه این عمل، کاهش بازدهی دستگاه است.
اهمیت تعویض و سرویس دهی دوره ای برج خنک کننده
- برای اینکه برج خنک کننده کارایی لازم را داشته باشد، باید قطعات آن را بصورت دوره ای بازدید و تعمیر کرد (6 الی 12 ماه یکبار). چرا که با سرویس دهی منظم، می توان از خرابی قطعات داخلی برج پیشگیری کرد و طول عمر آن را افزایش داد.
- رسوب گیری دوره ای برج خنک کننده نیز امری مهم است و با رسوب گیری مناسب، می توان از گرفتگی لوله ها و رشد باکتری ها پیشگیری کرد، همچنین عدم وجود رسوب در بهبود تبادل حرارتی تاثیرگذار است.
- با سرویس دهی دوره ای این برج، راندمان سیستم بالا رفته و آب خروجی کیفیت بهتری خواهد داشت. همچنین این امر سبب می شود دستگاه در حین کار، کمترین میزان تولید صدا و لرزش را داشته باشد.