فیدارنیک
فیدارنیک

مخزن نگهداری و ذخیره اسید سولفوریک، مخزن اسید پلی اتیلن

" منتشر شده توسط : شرکت فیدارنیک "

مخزن اسید سولفوریک

مخزن اسید تانکری است که در ظرفیت های مختلف و در جنس های گوناگون به منظور نگهداری و حمل مواد اسیدی تولید و ساخت می‌شود. ورق به کار رفته برای ساخت مخزن مخصوص اسید سولفوریک معمولا از مواد اولیه ای که در برابر اسیدهای مختلف مقاومت داشته باشد، مانند پلی اتیلن، استیل یا اولفین می‌باشد. با توجه به خاصیت خورندگی اسیدها، استفاده از تانکرهای معمولی برای نگهداری آنها مناسب نیست. طراحی و ساخت انواع مخازن نگهداری اسید باید مطابق با استانداردهای خاصی انجام شود وگرنه می تواند خطرات جدی برای کارگران و محیط زیست ایجاد کند.

هرچند که محیط های که ساز و کارشان با مواد اسیدی است ایزوله هستند و به دور از محیط های شهری قرار دارند. ولی به هر حال برای تولید و پخش آنها به صنایع، به کارگران و اپراتورهایی نیاز است که در مجاورت اسیدها قرار دارند و رعایت ایمنی حرف اول را در این مشاغل می‌زند. ساخت و فروش مخزن ذخیره اسید از راهکارهای کاربردی است که به منظور حفظ کیفیت اسید سولفوریک و مواردی که عرض شد، وجود دارد. مخزن هایی که به منظور نگهداری و ذخیره انواع اسید مورد استفاده قرار می‌گیرد اغلب از جنس فایبرگلاس، پلی اتیلن، پلی پروپیلن، کامپوزیت یا پلاستیک مقاوم سازی شده است.

مخزن استیل نیز یکی از گزینه های خریدی است که کاربران می تواند برای حمل و نگهداری اسید سولفوریک روی آن فکر کنند. از بین گزینه ها هر کدام از مخازن که برای حمل و نگهداری اسیدها استفاده شود باید مقاومت بالایی در برابر یو وی داشته باش. در ادامه به بررسی انواع مخزن نگهداری اسید ، ویژگی ها و مزیت و معایب هرکدام پرداخته ایم.

چه صنایعی می‌توانند از مخزن ضد اسید استفاده کنند؟

مخزن اسید پلی اتیلن

 استفاده از مخزن ذخیره اسید برای بیزنس ها محدودیتی ندارد و صنایع زیادی می‌توانند از آن برای حمل مواد قلیایی، شیمیایی و اسیدی استفاده کنند. در اصل این استفاده از اسیدها در صنعت است که خرید مخزن اسید را حائز اهمیت کرده است و امروزه صنایع زیادی هستند که نمی‌توانند از استفاده این مخزن ها چشم پوشی کنند. تعداد صنایعی که از مخازن نگهداری اسید استفاده می‌کنند بسیار است و این مطلب گنجایش نام بردن همه آنها را ندارد؛ اما ما مهمترین کاربرد مخازن اسید را اینجا برایتان به طور خلاصه آورده‌ایم.

صنایع باتری سازی، داروسازی، پتروشیمی، نساجی، صنعت نفت، پالایشگاه ها، نیروگاه ها، سم سازی ها، کودسازی، آبکاری فلزات، صنایع تولید مس، تولید رنگ های شیمیایی، صنایع تولید انواع اسیدها از جمله اسید سولفوریک، اسید فسفریک، اسید کلریدریک، اسید نیتریک و غیره از جمله شاخص ترین صنعت هایی هستند که استفاده از این مخازن ضد اسید برایشان ضرورت دارد. 

همانطور که اشاره کردیم اغلب اسیدها و مواد شیمیایی خاصیت خورندگی و اکسیدکننده دارند. اسیدها معمولا در دو دسته عالی و معدنی با غلظت های مختلفی تولید می شوند و کاربردهای متفاوتی هم دارند. به همین دلیل به مخازنی نیاز است که بدون تغییر در کیفیت این اسدها را برای مدت طولانی بتوان دخیر و نگهداری کرد. روی کار آمدن مخازن اسید این دغدغه را برطرف کرده و کار صاحبان این صنایع را برای حفظ و ذخیره مواد شیمایی آسان کرده است.

مخزن اسید

جنس مخزن نگهداری اسید از چیست؟

برای ساخت مخزن اسید می‌توان از چند نوع متریال استفاده کرد که هر کدام از آنها برای مواد اسیدی بخصوصی کاربرد بهتری دارند که در این قسمت بررسی کرده‌ایم. نقطه مشترکی که در بین همه مخازن مخصوص نگهداری اسید باید وجود داشته باشد این است که در برابر مواد قلیایی و اسیدی خورنده مقاومت داشته باشد وگرنه کارایی لازم را نخواهد داشت. از جمله مهمترین متریال هایی که تولیدکنندگان مخزن های ضد اسید به کار می‌برند شامل استیل، پلی اتیلن، پلی پروپیلن است.

در حالت کلی وقتی که خریدار ساخت مخزن مخصوص اسید را سفارش می دهد، تولیدکننده با توجه به نوع موادی که قرار است داخل مخزن نگهداری شود متریال مورد نیاز را انتخاب می‌کند. مثلا برای ساخت مخزنی که به منظور نگهداری اسیدهای سولفوریک یا کلریدریک استفاده می‌شود باید ساختار چند جداره در نظر گرفته و طراحی شود. در تولید این نوع مخازن حساسیت های زیادی وجود دارد به همین دلیل هم توصیه می شود که حتما از تولیدکنندگان معتبر و شناخته شده تانکر مورد نیاز خود را خریداری نمایید. چراکه سازندگان معتبر تانکرهای اسید، استانداردهای خاصی را رعایت می کنند و به لحاظ امنیت و کارکرد خیالتان راحت خواهد بود. برای اینکه مطلب از حوصله‌تان فراتر نرود به شرح انواع مخزن اسید از نظر متریال بدنه می‌پردازیم.

مخزن اسید پلی اتیلن

این مخزن ضد اسید پلی اتیلن به طور معمول به صورت دوجداره است و به دلیل قیمت مناسبی که دارد، از سوی خریداران و کارفرمایان مخازن اسید مورد استقبال قرار گرفته است. در اصل از مخزن های پلی اتیلن برای صنایع دیگری همچون آب و فاضلاب و ذخیره آب استفاده می‌شود؛ اما کارایی بی نظیری هم در نگهداری و ذخیره اسید و مواد شیمیایی خورنده از خود نشان داده است. مخزن اسید پلی اتیلن را می توان بسته به موادی که داخل آن نگهداری می‌شود در قطرهای متناسبی تولید کرد. این قطر می‌تواند عددی بین 800 تا 3200 میلیمتر باشد که در اشکال عمودی یا افقی نیز قابل ساخت است.

مخزن ذخیره اسید

همچنین، مقاومت حلقوی این نوع مخازن پلی اتیلن از 4 کیلو نیوتن است تا 63 کیلو نیوتن که در نوع خود بی رقیب است. برای ساخت مخزن اسید پلی اتیلن از یک ساختار مولکولی خاصی تبعیت می‌شود که آن را برای نگهداری اسیدها مناسب می‌کند. در اصل برای اینکه یک مخزن از جنس پلی اتیلن برای نگهداری و ذخیره اسیدهایی مانند سولفوریک یا نیتریک مناسب سازی شود، باید از چیدمان مولکولی بخصوصی برخوردار باشد.

برای کارآمدی این متریال در برابر اسیدها بایستی زنجیره های مولکولی آن سه بعدی درهم تابیده شده باشد. ساختار مولکولی در این جنس دارای یک زنجیره‌ی اصلی و چندین زنجیره‌ی فرعی است که زنجیره های فرعی اندازه های مختلفی دارند. در تولید مخزن های پلی اتیلن دو جداره مخصوص اسیدها تعداد زنجیره هایی که ذکر کردیم، خواص آن را تعیین می‌کنند. مثلا، انعطاف پذیری، مقاومت منبع، کشیدگی، دانیسته، سفتی و غیره

مخزن ضد اسید پلی پروپیلن

پلی پروپیلن نیز مانند پلی اتیلن جزو متریال خیلی خوب و با کارکرد عالی در برابر انواع اسیدها است که قیمت مناسبی هم دارد. اگر ماده اسیدی که برای آن قصد خرید مخزن اسید دارید دمای بالایی دارد و به دنبال یک مخزن با مقاومت مثال زدنی هستید، مخزن پلی پروپیلن یکی گزینه بی همتا مانند فایبرگلاس است. با این تفاوت که قیمت ارزان تری به نسبت جنس فایبرگلاس دارد. این نوع مخازن معمولا محدودیتی برای پر شدن ندارند و در برابر واکنش های شیمیایی نیز عملکرد فوق العاده‌ای از خود به نمایش گذاشته اند.

مخزن اسید پلی اتیلن

از ویژگی های خاص مخزن مخصوص اسید پلی پروپیلن تحمل دمای آن تا 110 درجه سانتیگراد است. اگر ماده اسیدی که قصد ذخیره و نگهداری آن را دارید دمای اولیه‌ای بیش از 60 درجه سانتیگراد دارد و یا سیالات شیمیایی دارید که در اثر زمان افزایش دما دارند، در این مخازن به خوبی نگهداری می‌شوند بدون آنکه مشکلی برای کیفیت اسید یا مخزن به وجود بیاید. یک خاصیت منحصر به فرد دیگری که مخازن ضد اسید جنس پلی پروپیلن دارند، ضد حریق بودن آنهاست که امنیت این تانکرها را به شکل قابل قبولی تامین می‌کند. با وجود همه مزایی که برای این نوع منبع های ذخیره ذکر کردیم باید بگوییم که از این نوع مخازن برای نگهداری موادی که حلالیت PP دارند، نمی‌توان استفاده کرد. قبل از خرید مخزن پلی پروپیلن برای مواد شیمیایی به این مورد توجه نمایید.

مخزن مخصوص اسید استیل

کربن استیل در صنعت تولید مخازن مخصوص اسید بسیار به کار می‌رود. همین ابتدای مطلب جهت جلوگیری از اشتباه لازم به یادآوری است که متریال کربن استیل با استیل استنلس تفاوت دارد. بنابراین وقتی صحبت از مخزن استنلس استیل می شود، فکر نکنید که این مخازن را می توانید برای نگهداری مواد شیمیایی خورنده و اسیدها استفاده کنید. برای اینکه در خرید مخزن اسید دچار اشتباه نشوید در اینجا به دو تفاوت فاحش مخازن کربن استیل ضد اسید و مخزن های استنلس استیل اشاره مختصری می‌کنیم. یکی از عمده ترین تفاوت های استنلس و کربن استیل در درخشندگی ظاهری آنهاست. یعنی با کمی دقت می توان تفاوت این دو جنس ورق استیل را متوجه شد. احتمالا اگر کمی با استیل ها آشنایی داشته باشید تاکنون متوجه شده اید که وجود کروم در ترکیبات استیل استنلس موجب براقیت آن می‌شود.

مخزن نگهداری اسید

در صورتی که کربن استیل کاملا مات است و درخشندگی خاصی ندارد. همچنین لازم است بدانید که این دو استیل به لحاظ ساختار شیمیایی نیز تفاوت هایی دارند. در ترکیبات کربن استیل از ماده آلیاژی کربن که یک ترکیب اصلی در آهن است؛ استفاده شده است. نکته جالب توجه در مورد این مخازن اسیدشویی این است که بهترین مخزن برای اسید سولفوریک هستند که دلیل اصلی این موضوع مقاومت بسیار خوب کربن استیل در برابر مواد شیمیایی و ظرفیت پذیری بالای آن است.

مخزن اسید استیل

این مخازن تا 50.000 لیتر قابل سفارش هستند و قیمت مناسب تری نیز دارند که ارزش خرید آن را در بین کاربران بالا برده است. مخزن اسید سولفوریکی که از جنس کربن استیل باشد بی عیب هم نیست. تنها ایرادی که می‌توان به این نوع مخزن اسید وارد کرد، واکنش پذیری آن در بلندمدت در برابر اسید سولفوریک است. زمانی که مدت زمان زیادی سولفوریک داخل این نوع مخازن دخیره و نگهداری شود موجب تولید گاز هیدروژن و سولفات آهن می‌شود که در نتیجه قابلیت اشتعال پذیری این مخازن را بالا می‌برد. 

مخزن مخصوص ذخیره اسید فایبرگلاس

نوع دیگری از مخازن نگهداری اسید جنسی از فایبرگلاس دارند که برای مواد خاصی کاربرد دارند. همانطور که در بخش های بالایی ذکر کردیم هرکدام از مخزن های اسیدشویی برای مواد اسیدی و قلیایی خاصی بهترین کارایی را دارند. حال با توجه به این موضوع؛ مخزن ضد اسید فایبرگلاس را برای سیالاتی که دمای آنها بیشتر از 98 درجه سانتیگراد است، استفاده می‌کنند. باید بگوییم که مخزن اسید فایبرگلاس مشابهت زیادی به مخزن های پلی اتیلنی دارد و می توان از آنها برای حمل اسید نیز استفاده کرد.

مخزن اسید فایبرگلاس

این مخازن علاوه بر کاربردی بودنشان ممکن است در بیشتر موارد از سوی کارفرمایان رد شود. علت اینکه خریداران مخازن پلی اتیلن را در قیاس با فایبرگلاس ترجیح می‌دهند قیمت ارزان تر آن است. اما نکته ای که باید در نظر بگیرید این است که این مخازن در برابر مواد اسیدی که غلظت بالایی دارد مقاومت بی نظیری دارد که در سایر مخزن ها کمتر دیده می شود.

بهترین مخزن اسید پلاستیکی برای نگهداری

مخزن پلاستیکی همان مخازن پلی اتیلنی هستند که در اشکال عمودی و افقی تولید می‌شوند. اما بهترین حالت آن برای ذخیره اسیدها حالت عمودی که به لحاظ ارتفاع کوتاه است، می‌باشد. این حالت را که عموما عمود یکپارچه می‌گویند، مقاومت بالاتر و طول عمری بیشتری دارد و معمولا بدون پایه طراحی می‌شود. مخزن ضد اسید پلاستیکی را می‌توان با توجه به نوع اسید از یک لایه تا چهار لایه ساخت. اما بهترین مخزنی که برای دخیره اسیدها توصیه می ‌شود، مخزن تک لایه سنگین است.

شاید اینگونه به نظر برسد که انواع دو لایه تا چهار لایه مقاومت بیشتری در برابر خورنده ها داشته باشند اما اینطور نیست. شاید بتوان عمده ترین تفاوت این مخازن پلی اتیلنی را همین دانست که مخزن تک لایه سنگین برای اسیدها مناسب بوده و سایر مخازن چند لایه به منظور نگهداری آب و موادی که به فضای آنتی باکتریال نیاز دارند، استفاده می‌شود. دانیسته مخزن اسید پلی اتیلنی یک g/cm³ است که از آنها برای اسیدهای یک g/cm³ استفاده می‌شود. اگر ماده اسیدی که شما دارید بیشتر از یک g/cm³ هستند بهتر است به صورت سفارشی با توجه به نوع اسید و دانیسته آن درخواست تولید مخزن ضد اسید سنگین بدهید.

مخزن نگهداری اسید

بررسی مخازن اسید از نظر شکل

مخزن مخصوص نگهداری اسید را در انواع شکل های مختلفی می‌سازند که فاکتورهای مختلفی باعث به وجود آمدن این تفاوت شکلی شده است. یکی از فاکتورهایی که کارفرمایان قبل از خرید و استعلام قیمت مخزن اسید در نظر می‌گیرند، فضایی است که مخزن در آنجا قرار می‌گیرد. طبیعتا اگر ابعاد مخزن کوچک باشد چنین موضوعی چندان مطرح نیست ولی در صنایع بزرگ با نیازهای گسترده توجه به این نیاز یکی از فاکتورهای مهم خرید است. همچنین مواردی مانند دانیسته انواع اسیدها، حجم موادی که درون منبع نگهداری می‌شود، شرایط محیطی محل نگهداری مخازن نیز در تعیین شکل مخزن دخیل است. به طور کلی انواع مخزن های اسید را به اشکال زیر می‌توان دسته بندی کرد.

  1. مخزن اسید عمودی
  2. مخزن ضد اسید افقی
  3. مخزن مخصوص اسید قیفی
  4. مخزن مکعبی ضد اسید

در اغلب مواقع برای ساخت مخزن با کاربردهای مختلف، اشکال به این ترتیب طراحی می‌شوند که با اولویت نیاز کارفرما شکل آن می تواند تغییر هم بکند. هرکدام از این مدل با توجه به گنجایش و وع مواد باهم تفاوت دارند و برخی از آنها را نمی‌توان با ظرفیت زیاد تولید کرد. برای درک بهتر این موضوع مثالی میزنیم. مخزن های افقی ضد اسید را با ظرفیت چند صد هزار لیتری می‌توان ساخت که برای صنایع گسترده مانند پالایشگاه ها بسیار کاربردی است و می توان ها آنها را در زمین کار گذاشت. در عوض مخازن قیفی شکل را با ظرفیت محدودتر و فقط با گنجایش ده هزار لیتر و گاها بیشتر طراحی و تولید می‌کنند. به همین دلیل است که برخی ها مخزن های اسید را بر اساس نوع اسید نیز تقسیم بندی کرده اند که در ادامه توضیح مختصری از هر کدام ارائه داده ایم.

مخزن نگهداری اسید سولفوریک

اسید سولفوریک با فرمول شیمایی ( H₂SO₄ ) یک ترکیب شیمیایی بسیار قوی، خورنده و البته پرکاربرد در صنایع مختلف است. این اسید به شکل مایعی غلیظ، بی‌رنگ و چسبناک می باشد که ویژگی جذب رطوبت و آب موجود در هوا را دارد . یکی از ویژگی‌های دیگر این اسید واکنش‌پذیری بالاست، به طوری که هنگام ترکیب شدن با آب، گرما و حرارتی زیادی تولید می‌کند. به همین سبب، هنگام رقیق کردن آن، بایستی اسید را به آب اضافه کرد، نه برعکس، چون احتمال پاشش شدن مایع خطرناک شود.

نگهداری و ذخیره این اسید نقش مهمی در بسیاری از صنایع دارد. و باید مخزنی داشته باشیم که در مقابل این اسید قوی دچار مشکل برای نگهداری نشود . از کاربردهای اسید سولفوریک میتوان به : تولید کودهای شیمیایی مانند فسفات‌ها و سولفات‌ها، تصفیه نفت و فرآوری فلزات اشاره کرد . علاوه بر این، در ساخت باتری‌های سرب-اسیدی خودروها، تولید مواد شوینده و رنگ‌ها نیز از آن استفاده می‌شود. حتما میدانید که اسید سولفوریک بسیار خطرناک است. تماس آن با پوست باعث سوختگی‌های بسیار شدید شده و استنشاق بخارات آن می‌تواند به ریه‌ها آسیب بزند و حتی باعث مرگ. به همین دلیل، هنگام کار با آن باید از تجهیزات ایمنی مانند دستکش، عینک و ماسک استفاده کرد. در مجموع، اسید سولفوریک به دلیل ویژگی‌های منحصربه‌فردش، از مهم‌ترین ترکیبات شیمیایی در جهان محسوب می‌شود، اما باید با دقت بالا از آن استفاده کرد تا خطرات احتمالی به حداقل برسد.

به گفته منابع اخبار صنعتی حدودا سالانه 180 میلیون تن اسید سولفوریک تولید می‌شود که طبعا برای نگهداری و حمل آن به تانکرهای مقاوم نیاز است. از آنجایی که این نوع اسید سولفوریک را در صنایع زیادی استفاده می کنند ذخیره طولانی مدت و حمل و نقل آن در مسیرهای طولانی بدون اینکه آسیبی ایجاد شود، اهمیت ویژه ای برای تولیدکنندگانش دارد.

مخزن اسید سولفوریکی که برای حمل و ذخیره این مواد به کار گرفته می شود بایستی از نظر امنیت تضمینی باشد؛ زیرا اسید سولفوریک خاصیت واکنش پذیری و اکسید کنندگی دارد و با هر ماده ای سازگار نیست. از این رو خیلی مهم است که مخزن اسید سولفوریک که برای حمل و نگهداری و ذخیره آن استفاده می‌شود حتما دارای استانداردهای خاصی باشد. شما می توانید از مخازن پلی اتیلن، کربن استیل یا استنلس استیل برای این ماده شیمیایی استفاده کنید، منتها به این شرط که شرایط و قوانین مرتبط با چگالی و PH سولفوریک در ساخت مخزن نگهدارنده رعایت شود.

مخزن اسید نیتریک

اسید نیتریک با فرمول شیمایی ( HNO₃ ) یک اسید معدنی قوی به مانند سولفوریک خورنده و بسیار واکنش‌پذیر است . اسیدنیتریک به صورت مایعی بی‌رنگ یا زرد کم‌رنگ می باشد که در تماس با هوا به تدریج بخارات نیتروژن دی‌اکسید تولید و رنگ آن به زرد یا قهوه‌ای تغییر پیدا میکند. مانند اسید سولفوریک، اسید نیتریک نیز به شدت رطوبت را جذب کرده و با آب واکنش می‌دهد. نیتریک خاصیت اکسیدکنندگی بالایی دارد، به طوری که می‌تواند بسیاری از فلزات را حل کرده و ترکیبات نیترات آن‌ها را تولید کند. برای همین موضوع برای نگهداری اسید نیتریک باید از مخزن پلی اتیلن HDPE استفاده نمود . به طور خلاصه ، اسید نیتریک یکی از ترکیبات اساسی در صنایع شیمیایی است که در تولید کود، مواد منفجره و بسیاری از فرآورده‌های صنعتی دیگر نقش مهمی دارد، اما به دلیل واکنش‌پذیری بالا و خطرات آن، باید با احتیاط فراوان مورد استفاده قرار گیرد.

سازنده مخزن اسید

اگر بخواهیم این دو اسید را باهم مقایسه کنیم باید بگوییم که اسید نیتریک قوی تر و خطرناک تر است به دلیل ساختار شیمایی که دارد سریع تر با فلزات واکنش نشان داده و بخارات سمی تولید کرده و خطر انفجار بالایی دارد . هر چند هر دو برای پوست انسان و ریه های تنفسی خطرناک هستند .

برای نگهداری و ذخیره اسید نیتریک حساسیت به اندازه اسید سولفوریک نیست و کار برای خریدار و سازنده راحت تر است. البته کمتر بودن حساسیت این اسید به این دلیل نیست که می‌توان آن را در هر مخزنی نگهداری کرد. برای نگهداری اسید نیتریک بهترین مخزن ها مخازن اسید پلاستیکی هستند که با توجه به شرایط و دانیسته اسید نیتریک ساخته شده اند.

از ویژگی های مهم مخزن اسید نیتریک این است که باید در برابر UV مقاومت خوبی داشته باشد و به مرور زمان مقاومت خود را از دست ندهد وگرنه اسید تغییر رنگ می‌دهد. این اسید ریسک نگهداری دارد چراکه نوعی اسید غیر قابل اشتعالی است که در غلطت های بالا تولید می‌شود. ویژگی اسید نیتریک اکسیدکنندگی آن است که اگر با الکل یا مواد قابل اشتعال دیگری ترکیب شود، موجب تولید گرمای زیاد شده و احتمال انفجار آن بالا می‌رود. به همین دلیل هم باید در خرید مخزن مناسب برای نگهداری آن دقت کرد.

مخزن ذخیره اسید فسفریک

اسید فسفریک با فرمول شیمایی (H₃PO₄) از سایر نوع ها کمی ضعیف تر بوده و این نیز در مخازن پلی اتیلنی نگهداری می‌شود. از اسیدفسفریک بیشتر در کشاورزی و برای تولید کودهای شیمایی استفاده میشود . مخزنی که برای ذخیره اسید فسفریک استفاده می‌شود باید تحمل دمای بالای 90 درجه را داشته باشد. البته به نوع اسید فسفریک می تواند این ویژگی متغییر باشد. چراکه در حالت کلی دو نوع اسید فسفریک وجود دارد که در نگهداری کوتاه مدت ریسک بالایی ندارد اما برای اینکه بتوان آن را برای مدت طولانی تری ذخیره کرد بایستی از مخزن سازگار با ترکیبات شیمیایی اسید استفاده کرد.

اسید فسفریک نوعی ماده شیمیایی خورنده است که به نسبت اسیدهای دیگری که توضیح دادیم، کم خطر است اما در اثر برخورد با پوست و تماس با چشم ها ممکن است سوختگی ایجاد کند. درست است که این نوع اسید غیرقابل احتراق است اما باید در نگهداری آن اصول را رعایت کرد. مثلا، اسید فسفریک را نباید در مجاورت فلزات قرار داد زیرا باعث ایجاد واکنش شیمیایی منجر به تولید گاز هیدروژن می‌شود. گاز هیدروژن به شدت اشتعال زا است و ریسک نگهداری غیر اصولی آن بالاست. خرید مخزن اسید مخصوص نگهداری اسید فسفریک نیز باید مطابق با PH و چگالی آن صورت گیرد.

مخزن نگهداری اسید هیدروکلریک

اسید هیدروکلریک با فرمول شیمایی (HCl) از نظر فیزیکی و فرمول شیمایی متفاوت تر است . مخازنی که برای نگهداری اسید هیدروکلریک به کار گرفته می‌شود باید تاب آوری قابل قبولی در برابر فشار داشته باشد. این اسید در صنعت استفاده زیادی دارد و از دسته‌ی اسیدهای قوی به شمار می‌رود. با توجه به این ویژگی می‌توان حدس زد که یک اسید با خورندگی شدید است و نیاز به مخزن مقاومی دارد که در برابر فرمولاسیون آن مقاومت کند. هیدروکلریک اسید دارای PH پایینی است که زمینه ساز خورندگی بسیار بالای آن شده و در مجاورت با تجهیزات واکنش نشان می‌دهد.

این واکنش شیمیایی منجر به تخریب تجهیزات شده و به شدت برای انسان مضر است. از این رو خرید مخزن مخصوص نگهداری هیدروکلریک اسید چالش برانگیز است. این تانک باید دارای سیستم خروجی دقیقی باشد که گازهای حاصل از ذخیره را به شکل کنترل شده ای تخلیه کند. در ساخت منبع ضد اسید هیدرو کلریک باید به چگالی، متریال، لوازم جانبی و محل نگهداری آن توجه ویژه داشت.

جدول مقایسه کلی اسید ها و مخازن مناسب آنها :

نام اسیدمخزن مناسبتوجه کنید
اسید سولفوریک (H₂SO₄)پلی‌اتیلن (HDPE)، فایبرگلاس، فولاد ضدزنگ، سرببسیار اکساینده ، از رطوبت دور نگه داشته شود.
اسید نیتریک (HNO₃)فولاد ضدزنگ خاص، فایبرگلاس، پلاستیک‌های مقاوم (HDPE, PVC)عامل اکسیدکننده قوی، دارای بخارات سمی
اسید فسفریک (H₃PO₄)پلی‌اتیلن (HDPE)، فولاد ضدزنگ، فایبرگلاسنسبت به سایر اسیدها کمتر خورنده است.
اسید هیدروکلریک (HCl)پلی‌اتیلن (HDPE, PVC)، فایبرگلاس، لاستیکبخارات خورنده تولید می‌کند، درب مخزن باید محکم بسته باشد.
اسید استیک (CH₃COOH)فولاد ضدزنگ، پلی‌اتیلن (HDPE)، شیشهبوی تند و خورنده برای برخی فلزات.
اسید فلوئوریدریک (HF)پلی‌اتیلن (HDPE, PTFE)، فایبرگلاسبسیار سمی و خورنده، خطرناک برای پوست و استخوان

تولید کننده و ساخت مخزن اسید

سازنده مخزن اسید سولفوریک

تولید کننده مخزن اسید بایستی به استانداردها و قوانین بین المللی ساخت انواع مخزن های نگهداری اسیدها آگاه باشد. مخازن استاندارد ساخته شده توسط یک سازنده و تولید کننده معتبر طول عمر زیادی دارند و سال ها برای کارفرما کار می‌کنند و کمترین هزینه نگهداری را دارند. انواع تانکرهایی که برای نگهداری اسیدها ساخته و تولید می‌شوند، بسته به نوع ماده شیمیایی، چگالی، محل نصب مخزن اسید، دمای نگهداری اسید، شرایط نگهداری مخازن توسط متخصصان طراحی می‌شوند.

بنابراین برای سفارش سازنده برای ساخت و تولید مخزن ضد اسید بایستی موارد زیادی را به دقت بررسی کند. اطلاعات دقیق را در اختیار سازنده قرار دهید تا به نتیجه دلخواه دست یابید. گروه صنعتی فیدارنیک نیز برای طراحی مخزن اسید با توجه به نوع اسید، دانیسته و سایر ویژگی هایی که بایستی در ساخت مخازن مدنظر قرار داده شود، طراحی مخزن مخصوص نگهداری ماده شیمیایی یا اسید تولیدی شما را در نظر گرفته و سفارش شما را انجام می‌دهد. برای ثبت سفارش می توانید با کارشناسان فیدارنیک تماس بگیرید .

ایمنی و نصب مخازن اسید

نصب و راه اندازی مخزن اسید در هر حجم و اندازه ای که باشد باید با توجه به نکات ایمنی و مقرراتی صورت گیرد. اسیدها هرچقدر هم که گفته شود بی خطر و غیرقابل اشتعال هستند تحت شرایطی واکنش شیمیایی نشان می‌دهند و همین خود زمینه ساز خطرات بسیاری است. مثلا اسید سولفوریک در برخورد با پوست و بدن آسیب جدی وارد می‌کند. یا اسیدنیتریک با وجود بی خطر بودن با برخی فلزات واکنش داده و گاز اشتعال زا تولید می‌کند.

از این رو در وهله اول باید محل مناسبی را برای نصب مخزن انتخاب کرد. فاکتورهای مهم در انتخاب مکان نصب مخزن شامل میزان رفت و آمد افراد و وسایل نقلیه، همجواری با تجهیزات صنعتی دیگر و دما می‌باشد. مخزن های مورد استفاده برای نگهداری انواع اسید بهتر است در جای مرتفع نصب نشود و یا اگر نیاز به پایه دارد از پایه مستحکم بتنی یا سیمانی برای نگهداری آن استفاده شود. همچنین طبق مقررات مخزن اسیدهای خطرناکی مانند اسید سولفوریک نباید در مجاورت مستقیم نور خورشید باشد و دقت شود که مواد آتش زا و منابع حریق در نزدیکی تانکر نباشند. همچنین اگر مخزن نگهداری اسید را در فضای بسته نگهداری می‌کنید، حتما تهویه مناسب برای آن در نظر بگیرید.

خرید مخزن اسید

خرید مخزن اسید

واحدهای صنعتی که برای نگهداری و ذخیر اسید و مواد شیمیایی خورنده به خرید مخزن ضد اسید نیاز دارند، باید قبل از اقدام برای خرید فاکتورهای مهمی را ریز به ریز بررسی کنند. ما در این بخش راهنمای خرید مخزن مخصوص اسید را برایتان درج کرده‌ایم.

محل استقرار مخزن

یکی از مهمترین فاکتورهای برای خرید مخزن ضد اسید تعیین محل استقرار آن است. قبل اینکه بخواهید مخزن مدنظر خود را سفارش دهید باید بدانید که منبع دفنی یا غیر دفنی می‌خواهید. بعد از مشخص شدن محل قرارگیری مخزن می تواند خارج از ساختمان در فضای آزاد یا در یک فضای مخصوص سرپوشیده باشد. ابزارهایی که در مجاورت تانکر قرار دارند چیست. به هرحال سازنده باید اطلاع دقیقی از فضا و اندازه آن داشته باشد.  

شرایط جغرافیایی محل نگهداری تانکر اسید

معمولا شرایط جغرافیایی برای خرید زمانی مطرح است که قرار باشد مخزن ضد اسید را در محیط خارجی و بدون محافظ نگهداری کرد. البته برای مخزن دفنی نیز این موضوع مطرح است منتها در آن شرایط، وضعیت خاک محیط بررسی می‌شود که روی مقاومت و دمای مواد و خود مخزن اثر می‌گذارد. سازنده مخزن اسید بایستی به مواردی همچون قرارگیری مخزن در مجاورت آفتاب، برف و باران، بادهای محلی و شدید، و غیره توجه داشته باشند. همه این موارد نوع ورق و متریال به کار رفته برای ساخت تانکر اسید را تعیین می‌کند و روی قیمت نهایی آن نیز تاثیر می‌گذارد.

چگالی و فشار نگهداری اسید

یکی از مواردی که برای سفارش هر نوع تانکر مخصوص اسیدی باید کارفرمایان و تولیدکنندگان در نظر بگیرند، دانیسته و مقاومت تانکر در برابر فشار است. در بحث بررسی انواع مخزن اسید بارها به رعایت چگالی اسید در ساخت مخازن اشاره کردیم و اهمیت آن کاملا روشن است. به هیچ وجه از کنار این موضوع ساده نگذرید. اطلاع دقیق از چگالی و فشار اسید یا هر ماده دیگری که قصد خرید مخزن برای ذخیره آن را دارید، یک الزام است. برای محاسبه میزان فشار و دانیسته نگهداری مواد می‌توانید از مهندسین این حوزه کمک بگیرید. دقت داشته باشید که حتی اگر برای نگهداری آب مخزن می‌خرید بایستی چگالی آن را محاسبه کرده و در اختیار سازنده تانکر قرار دهید.

حجم مخزن

یکی دیگر از مواردی که برای خرید مخازن ضد اسید باید مورد توجه افراد قرار گیرد حجم اسید یا ماده شیمیایی است که قصد ذخیره آن را دارند. همانطور که اطلاع دارید این مخازن را می‌توانید با ابعاد و حجم های متنوعی با توجه به نیاز صنایع تولید کرد.

بنابراین اگ قصد سفارش یک تانکر برای نگهداری اسید دارید بهتر است حجم مورد نیاز خود را با توجه به استراتژی کسب و کارتان محاسبه کنید. ممکن است برخی مخازن محدودیت حجمی داشته باشند و برای نیازهای گسترده کارشناسان پیشنهاد دیگری داشته باشند. حساسیت این مورد به این دلیل است که روی متریال انتخابی تاثیر دارد. برای مخازن کوچک عمدتا از جنس فایبرگلاس یا جنس های پلاستیکی و برای مخزن های بزرگ از جنس فولاد یا استیل استفاده می‌شود.

قیمت مخزن ضد اسید

قیمت ‌گذاری در صنایع مختلف همواره چالش ‌برانگیز است و مخازن اسید نیز از این قاعده مستثنی نیستند. این مخازن معمولا قیمت ثابتی ندارند، زیرا اغلب به‌ صورت سفارشی و متناسب با نیاز خریدار تولید می‌شوند. معمولا وقتی کارفرمایی تصمیم به سفارش ساخت مخزن برای نگهداری ماده ای می‌گیرد به بررسی موارد مختلفی نیاز دارد. تک به تک مواردی که نیاز به بررسی آن وجود دارد یک عامل متغییر در قیمت نهایی مخزن هاست. 

موارد زیر تاثیر مستقیم بر قیمت مخزن دارد ک

  • ظرفیت و حجم مخزن
  • ضخامت دیواره تانکر (تعداد جداره ها و ضخامت ورق)
  • جنس مخزن (فایبرگلاس، فولاد، استیل، پلی اتیلن و …)
  • تجهیزات جانبی مانند همزن، دماسنج، حجم سنج و غیره

از جمله فاکتورهایی هستند که قیمت مخزن مخصوص اسید را در نهایت تعیین می‌کنند. علاوه بر موارد کلیدی ذکر شده باید هزینه های نصب و راه اندازی، هزینه حمل و نقل و دستمزد سازنده را نیز در نظر گرفت که اغلب روی هزینه ساخت کلی محاسبه می‌شود.

گروه صنعتی فیدارنیک تولیدکننده انواع مخازن می باشد که تمام تلاش و توان خود را بر این گذاشته تا بهترین محصول نهایی با نهایت کیفیت و رقابتی ترین قیمت ممکن به بازار ارائه کند برای خرید و کسب اطلاعات بیشتر با کارشناسان فیدارنیک تماس بگیرید .

مشاوره و ثبت سفارش

021 - 26 21 89 67

تماس با فیدارنیک
ارسال پیام
پیام و نظر خود را ثبت کنید ، کارشناسان سایت در اسرع وقت بررسی می کنند .

پیام در واتساپ
برای ثبت سفارش و مشاوره تماس بگیرید