امروزه تجهیزات گرمایشی مدرنی نظیر یونیت هیتر Heater unit ، وارد بازار شده اند که توسط آنها می توان محیط های صنعتی، کارخانجات، سالن های بزرگ و … را گرم کرد. اما یونیت هیتر چیست و چه کاربردی دارد؟ یونیت هیتر (Unit heater) دستگاهی برای انتقال حرارت به محیط بوده و در دو حالت آبگرم و بخار طراحی می شود. در نوع اول، گرمایش مورد نیاز با جریان آبگرم در داخل یونیت هیتر تامین می گردد و در نوع دوم به جای آبگرم، بخار در داخل دستگاه به گردش در می آید .
یونیت هیترها ظرفیت های مختلفی دارند و در دو حالت دیواری و سقفی قابل نصب هستند، به همین دلیل در محیط فضا اشغال نمی کنند. گردش هوا در محیط، توسط یونیت هیتر سقفی، به صورت عمودی و افقی است اما در نوع دیواری، جریان هوا حالت افقی دارد. این دستگاه ها برعکس یونیت هیتر گازی، نیاز به گاز ندارند و با محیط زیست سازگارترند.
یونیت هیتر آبگرم را باید به سیستم های حرارتی مدار بسته از جمله موتورخانه و پکیج گرمایشی نصب کرد تا آبگرم تولیدی توسط آنها، از طریق پمپ به داخل دستگاه منتقل گردد. اما یونیت هیتر بخار به منبع تولید بخار (دیگ بخار) نیاز دارد.
آشنایی با قطعات یونیت هیتر
یونیت هیتر برقی از قطعات مختلفی نظیر بدنه، کویل، محفظه یا کابین، پره های دمنده هوا، فن دمنده و دمپر تشکیل شده که هر کدام وظیفه خاصی بر عهده دارند. در ادامه هر کدام از این قطعات را بصورت مختصر توضیح می دهیم تا شناختی کلی از دستگاه داشته باشید.
- کویل
کویل از اصلی ترین اجزای یونیت هیتر بوده که دارای لوله های فین دار است. جنس این لوله ها از مس بوده و فین های کاربردی در آن، از نوع آلومینیوم هستند. لوله ها در حالت مارپیچی و به صورت چند ردیفه در داخل جعبه فلزی قرار گرفته اند. در واقع انتقال گرمایش ناشی از آبگرم و بخار ورودی به دستگاه، بر عهده کویل ها است. معمولاً شکل کویل ها، متناسب با نوع و ظرفیتی که دستگاه دارند صاف، مکعبی، دایره ای و یا گرد می باشد.
پره های جهت دهنده هوای خروجی
در ساخت یونیت هیتر از این پره های هدایت کننده هوا استفاده شده که جهت دهنده هوای گرم خروجی هستند. در واقع این پره ها، سبب می شوند هوای خروجی از دستگاه بصورت یکنواخت در محیط منتشر گردد.
- فن دمنده
یونیت هیتر صنعتی مجهز به یک فن دمنده است که در پشت لوله های کویل نصب شده است. این قطعه وظیفه هدایت هوا از بخش پشتی هیتر به طرف کویل و لوله های فین دار را بر عهده دارد و سبب ایجاد تبادل حرارتی می شود؛ در نتیجه هوای گرم را با سرعت به محیط پیرامون منتقل می کند.
- الکتروموتور
الکتروموتور قطعه ای جهت تامین نیرو بوده که به فن متصل است. در واقع الکتروموتور کاربردی در این یونیت هیتر، وظیفه به گردش درآوردن فن هوادهی را بر عهده دارد و انرژی مورد نیاز خود را از طریق برق تامین می کند.
- کابین یا محفظه
کابین از دیگر اجزای یونیت هیتر است که قطعاتی نظیر پروانه و کویل در درون آن جای گرفته و فن و پره های هدایت کننده هوا، بر روی آن نصب شده اند.
- بدنه
از آنجایی که بدنه، تمامی اجزای یونیت هیتر را در برگرفته و نقش حفاظت از آنها را بر عهده دارد، باید در ساخت آن از متریال مناسب استفاده کرد تا مقاومت لازم را در برابر ضربات احتمالی داشته باشد. یونیت هیترهای این گروه ماشین سازی را می توان مجهز به بدنه ی فولادی، استیل، آلومینیوم و گالوانیزه کرد. حرارت بالا و رطوبت ، سبب ایجاد زنگ زدگی در این فلزات نمی شود.
خب بحث قطعات هم تمام شد، حالا بهتره بدونیم این دستگاه چطور عمل می کنه و سبب گرم شدن محیط می شود؛ با ما همراه باشید تا با عملکرد این دستگاه نیز آشنا شوید.
راهنمای خرید یونیت هیتر
حتماً شما هم قصد خرید یونیت هیتری مناسب را دارید، اما نمی دانید چه دستگاهی مناسب مکان شماست. از سوی دیگر، تنوع بالای محصولات شما را سردرگم کرده و انتخاب را برایتان سخت کرده است. خب هر فردی قبل از خرید باید اطلاعاتی جامع از دستگاه مورد نظر داشته باشد و حدالامکان باید با کارشناسی مجرب مشورت کند تا از انتخاب خود پشیمان نشود.
ساختار یک یونیت هیتر، باید استاندارد باشد و قطعات تشکیل دهنده آن، کیفیت لازم را داشته و جزو برندهای شناخته شده باشند. قدرت الکتروموتور و حجم گرمایشی یونیت هیتر هم اهمیت بالایی دارد؛ زیرا در گرمسازی سریع محیط تاثیرگذارند. اگر منبع گرمایشی شما، پکیج زمینی یا موتورخانه است، یونیت هیتر آبگرم تهیه کنید؛ در غیر این صورت می توانید یونیت هیتر بخار بخرید. جنس دستگاه نقش موثری در میزان طول عمر آن دارد؛ پس در انتخاب جنس دستگاه نیز حساسیت بخرج دهید تا بتوانید از آن سال ها بدون استهلاک استفاده کنید.
هنگام خرید ظرفیت دستگاه را در نظر بگیرید، زیرا اگر ظرفیت دستگاه درست انتخاب نگردد، ممکن است محیط به خوبی گرم نشود و یا مقدار زیادی حرارت هدر برود. این یونیت هیترها برای محیط های کوچک و یا مکان هایی که سقف کوتاهی دارند مناسب نیستند، پس بررسی موقعیت محیط قبل از خرید اهمیت بالایی دارد.
بررسی قیمت یونیت هیتر آبگرم و بخار
وضعیت کساد اقتصادی و درآمدهای پایین اکثریت افراد جامعه، سبب شده مردم هنگام خرید تردید کنند و دنبال دستگاهی باشند که هم کیفیت بالایی دارد و هم قیمت مناسبی داشته باشد. اما چطور می توان تشخیص داد قیمت یونیت هیتر مناسب است یا نه؟
عوامل مختلفی در تعیین قیمت این دستگاه گرمایشی موثر بوده که خریدار قبل از خرید، باید آنها را بررسی کند. ظرفیت دستگاه و قدرت حرارتی آن، اولین عواملی است که هنگام خرید باید ارزیابی شود. هر چه دستگاه قدرت بیشتری داشته و ابعاد بزرگتری داشته باشد، قیمت بیشتری خواهد داشت. همچنین اصل و غیر اصل بودن قطعات سازنده یونیت هیترها نیز در قیمت گذاری آنها موثرند. قیمت دستگاه های این شرکت، نسبت به سایر محصولات مشابه پایین تر بوده و با کیفیتی که دارند تطابق دارد؛ از سوی دیگر راندمان حرارتی آنها بسیار بالاست.
از آنجایی که قیمت دلار هر روز در حال افزایش و کاهش می باشد و نیز قیمت هر ظرفیت با ظرفیت دیگر متفاوت است؛ نمی توان قیمت معینی برای آن در نظر گرفت. بنابراین توصیه می کنم با کارشناسان این شرکت تماس بگیرید تا قیمتی دقیق از ظرفیت های مختلف یونیت هیتر را در اختیارتان قرار دهند.
چگونگی کارکرد یونیت هیتر
ابتدا باید یونیت هیتر صنعتی را در مکان مورد نظر، بصورت دیواری یا سقفی نصب کرد (باید ارتفاع دستگاه از زمین حدوداً 5/2 الی 5/3 متر باشد). در این مرحله می بایست یونیت هیتر آبگرم را از طریق اتصالات و لوله کشی، به سیستم های تامین کننده آبگرم از جمله: موتورخانه و پکیج گرمایشی و یونیت هیتر بخار را به دیگ بخار وصل کرد. با روشن کردن دستگاه، آبگرم یا بخار تولیدی (بعنوان سیال ناقل انرژی)، توسط پمپ به داخل یونیت هیتر منتقل شده و در بین کویل های فین دار به جریان در می آید و آنها را گرم کند.
مطلب خواندنی : دیگ بخار
در این حال الکتروموتور سبب به گردش درآمدن فن می شود، فن هوای سرد بیرون را به داخل دستگاه هدایت می کند تا از بین کویل ها و لوله های فلزی عبور نموده و گرم شود. هوا بعد از گرم شدن، توسط فن آکسیال و از طریق دریچه خروجی هوا به محیط پیرامون پرتاب می شود. کاربر می تواند مسیر انتقال هوا به محیط را از طریق دریچه خروجی هوا، بدلخواه تنظیم کند. شایان ذکر است که قابلیت اتصال این دستگاه به ترموستات محیطی نیز وجود دارد، با این امکان نیازی به تنظیم دستی دما نیست و دمای محیط، برحسب میزان تعیین شده و بصورت اتوماتیک تنظیم می گردد.
نکات قابل توجه در مورد یونیت هیتر
- میزان هوای خروجی و پرتاب هوای گرم در یونیت هیترها، برحسب قدرت الکتروموتور و ظرفیت دستگاه متغیر است؛ اما این دستگاه ها هوا گرم را با قدرت بالا به پیرامون محیط پرتاب می کنند.
- توجه کنید که در یونیت هیتر بخار، میزان گرمایش تولیدی مستقیماً با فشار بخار ورودی به کویل ارتباط دارد. هر چه فشار بخار ورودی بیشتر باشد، میزان هوادهی بیشتر خواهد بود.
- یونیت هیتر به راحتی مکان های صنعتی و محیط هایی با فضای بزرگ را گرم می کند، زیرا دارای فنی پرقدرت بوده که هوای گرم را تا مسافت دور پرتاب می کند.
- یونیت هیترها در سه حالت کلی ایستاده، صنعتی و گرم خانه ای قابل تولیدند.
- یونیت هیترهای تولیدی این شرکت، ساختاری استاندارد دارند و فن استفاده شده در آنها، از نوع کم صدا است.
- فن یونیت هیترها را می توان از نوع آکسیال یا سانتریفیوژ انتخاب کرد.
- فن کاربردی در یونیت هیتر دیواری از نوع آکسیال است، اما می توان از فن سانتریفیوژ نیز استفاده کرد. در صورتی که فن کاربردی از نوع سانتریفیوژ باشد، می توان از دستگاه بصورت کانال کشی شده استفاده کرد.
- یونیت هیتر بخار نسبت به نوع آبی گرمایش بیشتری تولید می کند، به همین دلیل در کارخانجات بزرگ بیشتر از نوع بخار استفاده می شود .
ویژگی های بارز یونیت هیتر
- راندمان حرارتی بالا و گرمسازی سریع محیط
- قابلیت پرتاب هوای گرم تا مسافت های دور توسط فن
- قابلیت نصب بصورت دیواری و سقفی (بصورت افقی یا عمودی)
- قابلیت تولید در مدل ها و ظرفیت های مختلف
- تعمیر و نگهداری کم هزینه (بدلیل مصرف بودن قطعات)
- استفاده از کویل های فین دار در اشکال مختلف (دایره ای، مکعبی، گرد و صاف)
- قابلیت تنظیم مسیر انتقال هوای گرم به محیط (توسط پره های هدایت کننده)
- قابلیت اتصال به ترموستات محیطی (جهت تنظیم اتوماتیک دما و جلوگیری از افزایش بیش از حد دما)
- قابل اتصال به پکیج های حرارتی، موتورخانه ها و دیگ بخار
- پشتیبانی و خدمات پس از فروش
نکات مهم در باب نصب یونیت هیتر
همانطور که در ابتدا هم گفته شد، یونیت هیترها بصورت دیواری و سقفی نصب می گردند. یونیت هیترهای آبگرم، دارای ورودی آبگرم هستند که این ورودی در بخش پایین دستگاه قرار دارد. هیترهای بخار به ورودی بخار مجهز شده اند که ورودی آنها در بالای دستگاه است. نوع دیواری یونیت هیترها را می توان متناسب مکان استفاده و ظرفیتی که دارند، با ارتفاعی 5. 2 الی 5. 3 متری از کف سالن نصب کرد. ( پکیج برقی ) حتماً باید در مسیر برگشت آب یونیت هیترهای آبگرم و لوله ورودی بخار به کویل (در یونیت هیتر بخار)، از شیرهواگیری استفاده کرد. این شیر در یونیت هیترهای آبگرم، معمولاً بر روی لوله خروجی آب که بیرون از دستگاه است نصب می گردد.
کویل های این دستگاه ها را می توان در حالت یک ردیفه، دو ردیفه و چند ردیفه طراحی کرد. اگر می خواهید دبی آبگرم یونیت هیتر را محاسبه کنید، ظرفیت آن را تقسیم بر عدد 10000 کنید، بدین ترتیب مقدار آبگرم در حال گردش داخلی یونیت هیتر به دست می آید.
مشاوره در انتخاب یونیت هیتر
پیش از خرید یونیت هیتر، باید موقعیت مکانی را بررسی کرد. برای مثال: باید قدرت موتور و حجم هوادهی را ارزیابی نمود. همچنین کاربر باید تعیین کند که می خواهد از آن به صورت دیواری استفاده کند یا سقفی و نیز می بایست به نوع سیال گرم کننده آن توجه کند (آبگرم یا بخار). در انتخاب ظرفیت دستگاه در مناطق سردسیر، باید در قبال هر مترمکعب از محیط، حدود 400 BTU در ساعت در نظر گرفت. برای مناطق جنوب و معتدل کشور می توان در قبال هر متر مکعب از فضا، BTU 250 در ساعت در نظر گرفت.
اگر می خواهید از دستگاه در محیط های حساس به صدا استفاده کنید، الکتروموتور را با دور پایین انتخاب نمایید، البته در این حالت بهتره ظرفیت گرمایشی دستگاه بالا باشد تا محیط سریع گرم شود.
از یونیت هیتر در چه مواردی استفاده می شود؟
- قابل استفاده در سالن های بزرگ و صنعتی
- کارخانجات بزرگ و کوچک
- قابل استفاده در انبارهای مختلف
- مراکز تولید و بسته بندی مواد
- سالن های مرغداری و گلخانه ها
- اماکن ورزشی و تفریحی
- فروشگاه های بزرگ و مجتمع ها که صدای ناشی از فن مهم نیست.
- کارگاه های متوسط و بزرگ
- دامداری ها و دامپروری های بزرگ
- سوله های بزرگ
- و سایر صنایع مرتبط و مکان های سرپوشیده
ارسال پیام