همانطور که می دانید التراسونیک دستگاهی برای نابودی سریع آلایندگی ها از قطعات مختلف است که با بهره وری از فرکانس های التراسوند یا مافوق صوت، آلودگی ها را حذف می کند. حتی می تواند تجهیزاتی که دارای شکاف های ریز و زیاد هستند و امکان دسترسی به آنها وجود ندارد را نیز پاک کند. به همین دلیل در صنایع مختلف از این دستگاه جهت تمیزکاری استفاده می شود. اما این دستگاه برای شستشو به چه محلولی نیاز دارد ؟
::: برای اطلاعات بیشتر کلیک کنید : دستگاه التراسونیک :::
در جواب باید گفت هر محلولی برای تمیزکاری مناسب نیست و بهتره از محلول التراسونیک، بعنوان پاک کننده کمکی، کنار آب استفاده شود. البته برای کارایی بیشتر، بهتره این محلول را با آب ترکیب کنید تا رقیق گردد. برای آشنایی با انواع محلول التراسونیک و کاربرد آنها، توصیه می کنم این مقاله را تا پایان مطالعه کنید تا شناخت کافی از این محلول داشته باشید.
نگاهی کلی به محلول التراسونیک
محلول التراسونیک، ترکیبی از مواد مختلف بوده که قدرت پاک کنندگی بالایی داشته و جهت افزایش سطح عبور امواج مافوق صوت و کیفیت شستشو، میزان کشش مایع را کاهش می دهد. معمولاً کنار دستگاه هایی نظیر التراسونیک و کلینر از این محلول استفاده می شود و البته استفاده اصولی از این محلول اهمیت بالایی دارد. استفاده از این محلول در مواردی که نیاز به حرارت 50 تا 65 درجه سانتی گراد است بسیار کاربردی بوده و توسط آن می توان ملزومات ظریف، سخت، جواهرات، ساعت و … را تمیز کرد. البته امکان استفاده از آن در مراکز پزشکی، با دمای زیر 45 درجه سانتی گراد (113 درجه فارنهایت) هم وجود دارد. محلول التراسونیک همانند سایر محلول های استاندارد، انواع مختلفی دارند و در انتخاب نوع مورد نظر باید دقت کرد؛ زیرا هر نوع محلول التراسونیک برای نوعی از آلایندگی مناسب بوده و به منظور شستشوی نوعی خاص از آلودگی فرموله شده است. بنابراین اگر نوع محلول درست انتخاب نشود، نتیجه مطلوب حاصل نخواهد شد. به همین دلیل در این مطلب، به آشنایی با انواع محلول التراسونیک و کاربرد آنها پرداخته ایم .
آشنایی با انواع محلول التراسونیک و کاربرد آنها
::: 5 نوع محلول التراسونیک از لحاظ سطح اسیدیته (PH)
محلول التراسونیک اسیدی
این نوع محلول، قدرت پاک کنندگی بالایی داشته و در آن 4 تا 5 PH قوی وجود دارد. در واقع محلول التراسونیک اسیدی در حذف آلایندگی های رسوبی (آهک، پوسته، مواد معدنی و زنگ زدگی) موثر بوده و اثرات اکسیداسیون و لکه ها را نیز از بین می برد. همچنین از آن جهت تمیزکاری قطعات موتور، کاربراتورها، قطعات تازه تراشیده شده و انژکتورهای سوخت استفاده می شود. برخی از این محلول ها، سطح اسیدیته پایینی داشته و برای تمیز کردن ملزومات صنعتی از جمله فولاد و تیتانیون مناسبند. سیتروس نوعی محلول اسیدی با سطح فرمولاسیون پایین و ملایم بوده که از آن جهت تمیز کردن تجهیزات تیتانیوم و فولادی، در مراکز پزشکی و هوا فضا استفاده می شود.
محلول التراسونیک قلیایی
معمولاً در این محلول التراسونیک قلیایی از 10 تا 11 ph استفاده شده و فاقد هر نوع فسفات و مواد سوزاننده است. این محلول ها جزو محلول های ملایم بوده و در پاکسازی گرد و غبار، رسوبات، چربی، روغن و کربن بسیار خوب عمل می کنند. جهت پاک کردن روی، قلع، مس، برنج، شیشه، فولاد و سرامیک می توان از محلول التراسونیک 10 Ph به بالا استفاده کرد. توجه کنید که محلول التراسونیک قلیایی سبب شکستن پیوند یونی که بین فلز و روغن ایجاد شده می گردد؛ بطوری که نقش حلال چربی را بر عهده داشته و قطعات را تمیز می کند.
از دیگر کاربرد این نوع محلول، می توان به شستشوی جواهرات، بردها و تجهیزات الکترونیکی اشاره کرد. در برخی موارد می توان از محلول قلیایی التراسونیک، جهت پاکسازی پلاستیک نیز استفاده نمود. با توجه به اینکه این نوع محلول، ماهیتی قیلیایی داشته و از سطح مقاومت کمی برخوردار است؛ به آن پاک کننده عمومی نیز گفته می شود. برای آشنایی با انواع محلول التراسونیک و کاربرد آنها، ادامه مطلب را مطالعه کنید.
محلول های التراسونیک خنثی
معمولاً از این محلول ها جهت حذف رنگ، کریس، گرد و غبار و سایر ترکیبات آلی از جمله: مواد فلزی، سرامیک، لاستیکی و پلاستیکی استفاده می شود. محلول التراسونیک خنثی، گزینه ای مناسب برای پاکسازی جواهرات و فلزات گران بها است.
محلول های التراسونیک آنزیمی
این دسته از محلول ها، در صنایع پزشکی و صنایع غذایی بیشتر کاربرد دارند و در از بین بردن آلاینده های مبتنی بر پروتئین، بسیار تاثیرگذارند. امروزه از محلول های التراسونیک آنزیمی، جهت حذف آلایندگی های آلومینیومی، شیشه ای، تیتانیومی، پلاستیکی و فولادی استفاده می شود. لازم است برای آشنایی با انواع محلول التراسونیک و کاربرد آنها، با ما همراه باشید.
محلول دیونیزه شده (آب دیونیزه شده)
محلول دیونیزه شده عاری از هر نوع کلسیم، آهن، مس، کاتیون سدیم و آنیون سوفات و کلرید است. اگر کنار دستگاه التراسونیک، بجای آب معمولی از آب دیونیزه شده استفاده شود، نتایج مطلوبی حاصل می گردد. در حالت کلی در محلول دیونیزه مقدار ph 7 وجود دارد، به همین دلیل در تمیز کردن مطلوب انواع مواد (مواد لاستیکی، پلاستیکی، فلزات و شیشه) تاثیرگذار است. توجه کنید که تمیز کاری با این محلول، در مواردی که آلایندگی از نوع خیلی سخت نباشد، موثرتر می باشد.
انواع محلول التراسونیک از لحاظ فرمولاسیون
محلول التراسونیک از نظر فرمولاسیون، به دو گروه امولسیفایر و دمولسیفایر تقسیم شده که در ادامه این دو نوع را نیز بررسی می کنیم:
دمولسیفایر
این نوع محلول، آلایندگی های روغنی و … را به خوبی از مواد می زداید. بطوری که آلایندگی ها بعد از جدا شدن، ته نشین می گردند. در صورتی که از محلول دمولسیفایر جهت شستشو استفاده می کنید، حتماً بعد از اتمام کار مخزن دستگاه التراسونیک را بشورید تا هیچگونه آلودگی در آن باقی نماند.
امولسیفایر
در حالت کلی تمیزکاری با فرمولاسیون امولسیفایر با فرمولاسیون دمولسیفایر فرق دارد. در این روش، بعد از جدا شدن آلایندگی ها از سطوح، آلایندگی ها به صورت معلق در محلول در می آیند.
تا اینجا برای آشنایی با انواع محلول التراسونیک و کاربرد آنها، به دو گروه از محلول های التراسونیک از لحاظ سطح اسیدیته و فرمولاسیون پرداختیم. در ادامه این محلول ها را از نظر عملکرد ارزیابی خواهیم کرد.
دسته بندی محلول التراسونیک از لحاظ نوع عملکرد
محلول های التراسونیک، از لحاظ عملکرد (مناسب بودن برای جنس های مختلف و تاثیرگذاری روی انواع آلایندگی ها) انواع متعددی دارند که در این بخش، آنها را بررسی خواهیم کرد :
محلول التراسونیک آنزیمی
محلول التراسونیک آنزیمی، جزو پاک کننده مبتنی بر پروتئین از جمله: خون، بافت انسان، باکتری، کپک و فضولات بوده و در دندانپزشکی، مراکز آزمایشگاهی، صنایع غذایی و تمامی مراکز پزشکی کاربرد دارد. در حالت کلی، محلول فوق آلودگی ها را به خوبی از سطوح تیتانیوم، آلومینیوم، فولاد، شیشه و … می زداید و اکثر آلاینده ها را در آب خرد می کند.
جالب است بدانید با این محلول، هیچ ضایعه ای روی قطعات و ملزومات باقی نمی ماند و البته شستشو با آن، سبب اضافه شدن دو آنزیم پروتئاز و آمیلاز به محلول شده که این دو محلول کنار هم در افزایش کیفیت شستشو تاثیرگذارند. در واقع پروتئاز در حذف خون و بزاق موثر بوده و آمیلاز، کربوهیدرات و نشاسته روی سطوح را کاملاً از بین می برد.
آب دی یونیزه
به آب دی یونیزه (DI) نمی توان بعنوان محلول شوینده نگاه کرد، اما پاک کننده ای بسیار قوی است که برای هر نوع آلاینده با هر جنسی مناسب است. آب دی یونیزه برای پاکسازی آلاینده هایی نظیر باکتری، روغن، کپک و رسوبات معدنی از سطوح لاستیکی، پلاستیکی، فلزی و … مناسب می باشد.
محلولهای صابونی
برای آشنایی با انواع محلول التراسونیک و کاربرد آنها، لازم است در مورد محلول صابونی نیز بدانید. این نوع محلول پاک کننده میزان قلیائیت بالایی دارد و در حذف آلاینده های پارچه ای، فلزی و پلاستیکی از سطوح و … بسیار خوب عمل می کند و البته میزان پاک کنندگی محلول صابونی، بستگی به فرمولاسیون آن دارد. مثلاً محلول های صابونی که مخصوص فلزات هستند، می توانند به آسانی آلاینده های روغنی، رسوبات چربی و کربن را از سطوح پاک کنند، اما محلول صابونی مخصوص پلاستیک و پارچه قادر به پاکسازی روغن نیست.
محلول رسوب زدا
از آنجایی که محلول رسوب زدا ماهیتی اسیدی دارد، رسوبات را از سطوح و اجسام کاملاً پاک می کند. بطوری که بعد از شستشو، سطح فلز به راحتی قابل دید خواهد بود. این محلول برای پاکسازی فلزات حاوی رسوب و پوشش داده شده با مواد معدنی سخت، بسیار مناسب است.
محلول قابل اشتعال
گاهی آلاینده ها با محلولی که مبتنی با آب است، قابل پاک کردن نیستند. به همین دلیل جهت حذف آنها می توان از حلال های اشتعال زا (مثل: استون، IPA , MEK و تولوئن) استفاده نمود. این محلول های قابل اشتعال را می توان برای پاکسازی ایمپلنت های جراحی تازه تولید شده، ملزومات پزشکی و جراحی، کارتریج جوهر افشان، برد مدار چاپی و … استفاده کرد. البته از این محلول ها باید بصورت اصولی استفاده کرد؛ وگرنه ممکن است در دستگاه های التراسونیک انفجار رخ بدهد. برای جلوگیری از این حوادث، می توان از التراسونیک کلینر ضد احتراق استفاده کرد تا مایعات و بخارات اشتعال زا با تجهیزات گرمازا برخورد نکنند.
محلول مخصوص
دسته ای از محلول ها، مخصوص حذف آلایندگی های خاص مثل: دوده، خاکستر و بوهای نامطبوع و … هستند. این محلول ها در حین استفاده، متناسب با کارایی که دارند، بسیار خوب عمل می کنند و کاربردهای مختلفی دارند؛ برای مثال می توان از آنها جهت حذف آلودگی ها از اسلحه های گرم و تجهیزات نظامی استفاده کرد. اما اگر خارج از این کاربردها استفاده شوند، کاملاً مضر و بی اثر خواهند بود. لازمه آشنایی با انواع محلول التراسونیک و کاربرد آنها، خواندن مطالب فوق است که آنها را با ذکر مثال آوردیم .
نکات قابل توجه در مورد محلول التراسونیک
- در استفاده از این محلول نوع آلودگی را مشخص کنید، چون یک نوع محلول قادر به از بین بردن تمام آلایندگی ها نیست. مثلاً محلول مخصوص خون و بافت های پروتئینی، برای کاربردهای روغنی مناسب نمی باشد.
- قبل از تهیه محلول، تعیین کنید که قطعه مورد نظر چیست و از چه جنسی است. چون ممکن است جنس آن از فلز، آهن، فولاد، شیشه، سرامیک، پارچه، لاستیک و … باشد که پاکسازی هر کدام از آنها با نوع دیگر متفاوت است. در واقع برخی از قطعات نیاز به پاکسازی دقیق ندارند و برخی دیگر باید کاملاً منزه از هر نوع آلودگی گردند.
- طول عمر محلول و قابلیت بازیافت محلول التراسونیک را نیز بررسی کنید؛ چرا که برخی از محلول های التراسونیک در مدت زمان بلندی قابل استفاده هستند، برخی عمر کوتاهی داشته و برخی قابل بازیافت می باشند، اما برخی از محلول ها این قابلیت را ندارند.
خلاصه متن
لازم است در این بخش، خلاصه ای از مقاله آورده شود تا موارد مهم آن، برایتان یادآوری گردد. در حالت کلی ما در این مقاله به نکاتی بسیار مهم در مورد محلول التراسونیک و کاربرد و انواع آن اشاره کردیم. از آنجایی که آشنایی با انواع محلول التراسونیک و کاربرد آنها اهمیت بالایی دارد، این مقاله را تدوین نموده ایم. همانطور که در مقاله نیز گفته شد، محلول التراسونیک در از بین بردن انواع آلودگی ها بسیار خوب عمل می کند و کیفیت بالای شستشو را به همراه دارد.
از این صفحه هم بازدید کنید : رطوبت ساز التراسونیک
ما در این متن 5 نوع محلول التراسونیک از لحاظ سطح اسیدیته را معرفی کردیم که شامل محلول اسیدی، قلیایی، خنثی، آنزیمی و محلول دیونیزه شده بود. همچنین گفته شد که محلول التراسونیک از لحاظ فرمولاسیون، به دو دسته امولسیفایر و دمولسیفایر تقسیم شده است. در واقع این محلول پرکاربرد در صنعت، از لحاظ عملکرد نیز انواع مختلفی دارد که شامل: محلول التراسونیک آنزیمی، آب دی یونیزه، محلول صابونی، محلول رسوب زدا، محلول اشتعال زا و محلول مخصوص است. در پایان مقاله به نکات مهمی اشاره کردیم که در انتخاب محلولی مناسب، می تواند شما را یاری کند.
اگر دستگاه این کار رو ندارید می توانید برای خرید از این صفحه بازدید کنید : حمام التراسونیک
ارسال پیام