
سختی گیر دیگ بخار و بویلر یکی از تجهیزاتی است که به منظور تامین بخار باکیفیت و آب گرم در سیستم های گرمایشی استفاده میشود. در اصل دستگاه سختی گیر آب دیگ بخار، وسیلهای است که برای کاهش سختی آب ورودی به دیگ بخار استفاده میشود. به طور معمول آبی که برای بویلر استفاده میشود حاوی املاحی مانند کلیسیم و منزیم است که ار سختی گیری نشود به مرور زمان میتوان موجب رسوب گرفتگی لوله ها و تجهیزات دیگ بخار شود. ایجاد رسوب در لوله سیستم میتواند عملکرد کلی دیگ بخار و بویلرها را مختل کرده و راندمان حرارتی را به طور چشمگیری کاهش دهد که در نهایت منجر به خرابی کلی و زودهنگام تجهیزات میشود.
اگر بخواهیم به عنوان توضیح مقدماتی خیلی کوتاه بگوییم که سختی گیر بویلر چه میکند باید اشاره کنیم که این دستگاه یونهای کلیسیم و منیزیم را از آب ورودی حذف کرده و آن را نرمتر میکند. این فرآیند به طور معمول توسط رزین های تبادل یونی انجام میشود. در این فرآیند، یونهای سخت جذب رزین شده و در عوض یونهای سدیم آزاد میشود و به این ترتیب آب خروجی از سختی گیر دیگ بخار دیگر قابلیت رسوب سازی را از دست میدهد.
با توجه به کاری که این تجهیزات انجام میدهند، استفاده و خرید سختی گیر دیگ بخار برای صنایعی که از سیستم بخار صنعتی استفاده میکنند، ضروری است. این محصول به صنایع کمک میکند تا بدون رسوب گذاری مصرف سوخت را کاهش داده و ریسک ترکیدن لوله ها و کاهش ظرفیت حراراتی را به حداقل برسانند. در ادامه با ما همراه باشید به صورت جامع مزیت استفاده، کاربرد و قیمت سختی گیر دیگ بخار را بررسی کنیم.

اگر به دنبال خرید سختی گیر هستید بهتر است به صفحه رو به رو مراجعه کنید : سختی گیر آب
سختی آب دیگ بخار چرا مشکل ساز است؟
احتمالا متوجه شدهاید که سختی آب به میزان املاحی که داخل آن وجود دارد گفته میشود. یونهای داخل آب بویلر در اثر دمای بالا به رسوب تبدیل شده و روی سطح لوله ها و مبدل ها مینشیند که با افزایش حجم این رسوبات میتواند مشکلات متعددی را برای دیگ بخار به وجود آورد. از جمله مشکلاتی که افزایش رسوبات در دیگهای بخار به همراه دارد، کاهش راندمان کاری سیستم است. در واقع رسوباتی که در سطح دستگاه شکل میگیرند مانند یک نوع عایق حرارتی عمل کرده و از انتقال حرارت بهینه از آتش به آب ممانعت به عمل میآورند و فرآیند را از حالت بهینه خود که طراحی شده است خارج میکند. از طرفی بی توجهی به سختی گیری آب بویلر باعث میشود که هزینه های انرژی بالا برود.
شاید به نظر بیربط بیاید اما دستگاه برای جبران راندمان حرارتی پایین آمده، سوخت را افزایش داده و به این ترتیب با افزایش مصرف سوخت هزینه های عملیاتی نیز بالا میرود. از دیگر مشکلات رایجی که رسوب گیری دیگ بخار به همراه دارد کاهش عمر مفید دستگاه و افزایش احتمال خرابی آن است. با تجمع میزان زیادی از رسوبات داخل بویلر باید انتظار انسداد لوله ه، گرم شدن بیش از حد بدنه دیگ بخار، خوردگی و آسیب دیدگی بدنه دستگاه را داشت؛ چراکه خرید سختی گیر دیگ بخار هزینه است اما صنایع را از هزینه های متعدد بعدی مصون میدارد. عدم استفاده از سختی گیر آب بویلر مضرات زیادی را برای سیستم به همراه دارد و عملکرد کلی آن را تحت تاثیر قرار میدهد، حتی کیفیت بخار تولید شده نیز تحت تاثیر این مورد بوده و ایجاد رسوب در سیستم میتواند کیفیت بخار تولیدی را تا حد زیادی پایین آورده و مشکلات عدیدهای را در سیستمهای صنعتی به وجود آورد.

مزایای استفاده از سختی گیر بویلر
استفاده از سختی گیر دیگ بخار و بویلر از اقدامات ضروری است که میتواند کارکرد تجهیزات گرمایشی را بهینه کند. معمولا سختی گیر بویلر با هدف حذف یونهای کلسیم و منیزیم از آب دیگ و پیشگیری از شکل گیری رسوبات در سطوح داخلی دیگ و بویلرها به کار گرفته میشود. جلوگیری از رسوب گذاری آب در این تجهیزات مزیتهای بسیاری را برای صنایعی که از این تجهیزات استفاده میکنند به همراه دارد و بهره وری سیستم را افزایش میدهد. در ادامه این بخش از معرفی دستگاه سختی گیر دیگ بخار مزایایی که استفاده از این تجهیز برایتان به ارمغان میآورد را ذکر کردهایم.

- جلوگیری از تشکیل رسوب در تجهیزات دیگ بخار و بویلرها
- افزایش راندمان حرارتی و کاهش مصرف سوخت و انرژی
- افزایش کیفیت بخار تولید شده توسط بویلر
- افزایش عمر مفید دیگ بخار و بویلرها با پیشگیری از خوردگی و انسداد لوله ها
- کاهش هزینه تعمیر و نگهداری دیگ و بویلرها
- کاهش احتمال خراب شدن دیگ بخار و از کار افتادن ناگهانی دیگ و بویلرها
معرفی انواع سختی گیر دیگ بخار
کاربرد سختی گیر دیگ بخار در همه دسته بندیهایی که دارد یکسان است اما مدل عملکردی و روش رسوب زدایی هرکدام از این مدلها با هم فرقهایی دارد که آنها را از هم متفاوت کرده است.
سختی گیر رزینی دیگ بخار
سختی گیر رزینی دیگ بخار از آن دسته تجهیزاتی است که استفاده از آن در صنعت رایج است و در بیشتر موتورخانهها میتوان یکی از این دستگاهها را مشاهده کرد. سختی گیر دیگ بخار رزینی با کمک یک بستر رزینی که حاوی دانههای رزین سختی گیر کاتیونی است، فرآیند رسوب گیری دیگ و بویلرها را انجام میدهد. در واقع سختی گیر رزینی بویلر با جایگزینی سدیم با منیزیم و کلسیم و این تبادل یونی است که میزان رسوب گذاری آب را کاهش میدهد. در این نوع از سختی گیرهای دیگ بخار معمولا بعد از مدتی رزینهای کاتیونی به دلیل اینکه یونهای سختی زا در آن اشباع میشوند، نیاز به احیا پیدا میکند. احیای این تجهیز نیز با آب و نمک انجام میشود و خود در سه گروه مختلف سختی گیر رزینی اتوماتیک، نیمه اتوماتیک و دستی و در دو نوع فایبرگلاس و فلزی به تولید میرسد.
سختی گیر دیگ بخار اسمز معکوس
اسمز معکوس (RO) با استفاده از فیلترهای غشایی، تمام یونهای محلول در آب را حذف میکند و خروجی آن آب بسیار خالصی است برای سیستمهای بخار پرفشار کاربردی است. از این نوع سختی گیر دیگ بخار در مناطقی که سختی آب بالایی دارد و تجهیزات دیگر در آنجا کارآمد نیست میتوان استفاده کرد.

سختی گیر مغناطیسی دیگ بخار
این نوع از سختی گیر دیگ بخار روش عملکرد متفاوتی به نسبت سایر انواع آن دارد. این نوع از سختی گیرهای بویلرها بدون اینکه به مواد شیمیایی نیاز داشته باشد با ایجاد یک میدان مغناطیسی قوی بر یون های کلیسیم و منیزیم آب اثر میگذارد. این تجهیز باعث میشود که تغییر کریستالی در املاح سخت آب رخ داده و از رسوب کردن آن در لوله ها و سطوح جلوگیری به عمل آید. اگر بخواهیم عملکرد سختی گیر آب دیگ بخار مغناطیسی را مرحله به مرحله شرح دهیم بدین شکل است.
- یونهای کلسیم و منیزیم که به صورت محلول در آب هستند، تحت تاثیر میدان مغناطیسی قرار میگیرند.
- ساختار کریستالی این یونها تغییر کرده و به شکل نرم تری در میآید که دیگر قابلیت چسبیدن به سطوح داخلی دیگ بخار را ندارد.
- به جای تشکیل رسوب سخت، املاح تغییرشکل یافته در آب معلق باقی میمانند و همراه جریان آب دفع میشوند.
این نوع از سختی گیرهای دیگ بخار و بویلر معمولا نصب آساسن و هزینه نگهداری پایینی دارند؛ چراکه به برق، فیلتر یا تعویض رزین نیاز ندارند. از طرفی کیفیت آب را نیز به خوبی حفظ میکنند که در نتیجه آن راندمان حرارتی نیز در سطح بالایی قرار میگیرد.
عوامل کلیدی در خرید سختی گیر دیگ بخار

خرید یک سختی گیر مناسب برای دیگ بخار اهمیت زیادی در راندمان و کیفیت بخار تولیدی دارد. چراکه کیفیت آب ورودی به دستگاه تاثیر مستقیمی روی عملکرد و طول عمر دستگاه دارد. در انتخاب و خرید سختی گیر دیگ بخار مناسب باید یک سری عوامل مختلف را در نظر گرفت که در زیر به آنها اشاره کردهایم.
- میزان سختی آب مصرفی در بویلر و دیگ بخار
- حجم آب مصرفی در واحد زمان
- فاصله زمانی مورد نظر بین دو احیا
- در سختی گیرهای رزینی مورد استفاده در دیگ بخار باید نوع و ظرفیت دستگاه را نیز در نظر گرفت.
قیمت سختی گیر آب دیگ بخار
هنگام خرید سختی گیر دیگ بخار فاکتورهای مختلفی را باید مدنظر قرار داد که همه اینها در مجموع تعیین کننده قیمت این محصول نیز میباشد. در واقع قیمت سختی گیر بویلر به پارامترهای مختلفی وابسته است. جنس بدنه دستگاه، فشار کاری، تعداد بکواش در روز، نوع شیر به کار رفته در دستگاه، تکنولوژی عملکرد (اتوماتیک، نیمه اتوماتیک و دستی)، ظرفیت و حجم دستگاه از جمله عواملی هستند که در قیمت نهایی محصول تاثیر دارند.

از طرف دیگر بیشتر قطعات این محصولات وارداتی هستند که با نوسانات ارز قیمت قطعات اولیه نیز تحت تاثیر قرار میگیرد. تجهیزات جانبی به کار رفته در سختی گیر بویلر نیز از دیگر عواملی است که قیمت مصرف کننده را میتواند افزایش دهد. برخی فاکتورها مانند میزان سختی آب منطقه نیز ایجاب میکند که کارفرمایان حتما نوع خاصی از سختی گیر بویلر و دیگ بخار را تهیه کنند که این خود نیز عاملی موثر در قیمت محصول است؛ چراکه در این شرایط باید طبق آزمایشات انجام شده روی آب و راندمان مورد نیاز دیگ بخار محصول برای آنها به صورت سفارشی و با ویژگیهای مدنظر آن صنعت و منطقه تولید شود.
خرید تهیه رزین سختی گیر دستگاه دیگ بخار می توانید به این لینک مراجعه کنید : رزین سختی گیر دیگ بخار